Mladý pirátský kandidát měl jasno: Masaryk by vám ukázal, homofobové! A pak to přišlo, byl poučen. „Svinstvo a smrt.“

15.09.2021 20:48

Byl by dnes Masaryk homofob? Přesně takovou otázku nyní rozplétají aktivisté a členové Pirátské strany na sociálních sítích poté, co prvního československého prezidenta uctil předseda ODS Petr Fiala, který aktuálně od progresivních aktivistů čelí obvinění z homofobie. „Škoda že nemáme víc takových politiků, jako byl Masaryk,“ ozvala se spisovatelka a ukázala na „lidi, kteří odmítají uprchlíky, Romy a LGBTI“, načež se připojil student kandidující za Piráty do Sněmovny se slovy, že přestože Masaryk „homofobem byl“, dnes by manželství pro všechny i genderové kvóty podporoval. Pak ale přišel tvrdý náraz, když zazněly Masarykovy výroky směrem k homosexuálům. „Svinstvo a smrt,“ padlo.

Mladý pirátský kandidát měl jasno: Masaryk by vám ukázal, homofobové! A pak to přišlo, byl poučen. „Svinstvo a smrt.“
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí
Lídr koalice SPOLU a předseda občanských demokratů Petr Fiala čelí na sociálních sítích nemalému tlaku od aktivistů za své názory už několik dní poté, co byla zveřejněna jeho kniha „Od A do Z“, v níž v kapitole věnující se rodině lídr koalice SPOLU shrnul, že „věří v rodinu, kterou společně zakládají muž a žena“. „Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Nebráním nikomu, aby žil, s kým chce a jak chce. Ale po mně nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené. Odporuje to mé víře, mému rozumu, mému poznání. Tak to prosím taky respektujte,“ požádal se slovy, že „‚tradiční‘ musí společnost v zájmu svého přežití chránit“.

Za svá slova, v nichž zmiňuje i svou víru, však šéf občanských demokratů respektování odlišného názoru, jak žádal, nezískal, naopak nyní čelí nařčením od progresivní části LGBT aktivistů, že je „homofob“, jak jej mimo jiné nazval i člen tzv. Mladého pirátstva a LGBT aktivista Kryštof Stupka. Ten dříve například upozornil na údajné sexuální obtěžování žen exposlancem TOP 09 Dominikem Ferim či uspořádal vlastní LGBTQ+ průvod Reclaim Pride, nyní čelí osočení z „homofobie“.

Progresivní aktivisté Fialovi tato slova nezapomenuli ani při výročí 84 let od úmrtí prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. „Vzdělanost, hodnoty, lidskost, slušnost a osobní odvaha. Několik charakteristik T. G. Masaryka, jehož odkaz zůstává tradicí i výzvou pro českou politiku,“ uctil předseda ODS první hlavu státu.

Za připomenutí Masaryka se však na něj sesypalo hned několik aktivistů. Spisovatelka Monika Le Fay například připomenula Masarykův boj proti antisemitismu a jmenovala, že dnes je problém jinde. „Masaryk sám říkal, že svůj vztah k židovským spoluobčanům musel uchopit nejdříve rozumem, prostě se rozhodl nebýt hlupákem a antisemitou. Úplně stejné je to dnes u lidí, kteří odmítají uprchlíky, Romy, LGBTI a další. Škoda že nemáme víc takových politiků, jako byl Masaryk,“ přirovnala.

A nechyběli ani podporovatelé Pirátů, či dokonce jejich členové. Jako jeden z prvních se ozval Tomáš Guth Jarkovský, student kandidující za Piráty do Sněmovny ze čtrnáctého místa jihočeské kandidátky.

„Masaryk by v dnešní době podporoval manželství pro všechny i genderové kvóty. Je směšný, že si ho konzervativci snažej ukrást a ignorovat jeho progresivní a sociální názory,“ vypálil pirát na Fialu.

Když je pak ostatní v diskusi konfrontovali s otázkou, jaké má pro to důkazy, začal jmenovat. „No tak víme, že Masaryk byl dost feminista a nebál se nových nápadů (viz jeho příjmení), a také víme, že uměl celkem odolávat předsudkům a rozhodovat racionálně a tolerantně (třeba co se týče antisemitismu). Už to mi přijde jako docela silný návod směřující k mýmu hottejku,“ padlo od piráta.

Připojila se i pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, a to u komentáře, aby z Masaryka nedělal mladý pirát „většího progresivce, než byl“. „Zase z toho Masaryka, který podepsal zákon o potulných cikánech, nedělejme většího progresivce, než byl,“ zaznělo.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

„Tak mně přijde, že Guth bere velice cíleně nějaké feministické myšlenky, jelikož Masaryk v tomto ohledu skutečně progresivní byl, a srovnává je s Fialou, který je má naopak velice konzervativní. Nedělá z něj progresivistu na všech úrovních,“ popsala Gregorová.

Pak ale došlo na citaci z knihy „Od žaláře k oltáři“ od Jana Seidla, věnující se tématu homosexuality. „TGM byl vůči homosexuálním stykům nepřátelský i na poměry své doby, oproti tehdejšímu Německu a Polsku. Advokátovi homosexuálů dr. Čeřovskému několikrát sdělil, že za sexuální delikty, vyhnání plodu a křivou přísahu nikdy nikomu milost neudělí,“ připomenul jeden z diskutujících se slovy hodnotícími Masaryka jako „homofoba“.  

Pirát souhlasil, že „homofob“ byl i Masaryk, dnes by prý již ale změnil názor. „No, já vím. Byl, a myslím si, že dnes by nebyl, z toho, co o něm víme,“ myslí si.

S tím ale nesouhlasí Konzervativní noviny, ty se na facebookovém profilu do sporu vložily s poukázáním na vcelku jasné postoje prvního československého prezidenta. „Ve skutečnosti Masaryk nejenže nijak nepodporoval hnutí za dekriminalizaci homosexuality, označoval ji jako ‚svinstvo a smrt‘,“ jmenovaly.

A vše dokonal příspěvek redaktora serveru Info.cz Jana Paličky. „Je smutné, jak se progresivističtí klauni snaží roubovat své hodnoty na lidi narozené v půlce předminulého století, a ještě to vydávají za jednu jedinou pravdu,“ nestačil se divit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…