Mlčet a chodit kanálama. V noci bylo na síti veselo. Vojtěch, Pekarová, Kalousek

12.02.2021 12:30

Čtvrteční odmítnutí prodloužení nouzového stavu ze strany opozice, vyvolalo mezi politiky na sociálních sítích nejednu slovní přestřelku. Vicepremiér a předseda vládní ČSSD to pořádně schytal od bývalého poslance Miroslava Kalouska (TOP 09), který jej vyzval k odchodu. Poté, co projevil svůj kritický názor k zástupcům opozice i exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, přišlo doporučení od předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, aby raději „mlčel a chodil kanálama“.

Mlčet a chodit kanálama. V noci bylo na síti veselo. Vojtěch, Pekarová, Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Poslanci ve čtvrtek odmítli prodloužení nouzového stavu, který v Česku platí kvůli epidemii koronaviru. Babišův kabinet žádal jeho prodloužení o dalších 30 dnů, tedy do poloviny března. Za nynější situace končí nouzový stav v neděli.

Celá opozice vládní žádost nepodpořila. Po několikahodinové debatě pro návrh zvedlo ruku 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. Pro její přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů.

Před dopady tohoto rozhodnutí varuje premiér Andrej Babiš (ANO), nyní si podle něj opozice bere zodpovědnost za mrtvé v přímém či nepřímém důsledku na onemocnění covid-19 na svá bedra. Rovněž prohlásil, že jde jen o politikaření a sbíraní bodů před blížícími se volbami.

Slova o politikaření zní i z úst bývalého šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha. „Milá opozice, gratuluji k dobře odvedené práci. Tiskovky, projevy, politika. V tom jste opravdu dobří,“ píše s notnou dávkou ironie exministr ve svém tweetu.

Opozici velmi vyčítá, že upřednostnila své zájmy před zájmy a zdravím českých občanů. „V rozhodování ve prospěch občanů jste však dnes totálně propadli. Pro lepší volební výsledek jste dali všanc zdraví našich lidí. Nemyslím si, že pro tohle si vás lidé zvolili,“ uvedl exministr.

Zanedlouho na to přišla studená sprcha od předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, připomněla mu, co vše během koronavirové epidemie pokazil on sám.

„Být Vámi, pane exministře, tak cudně mlčím, ne-li chodím kanálama. Vy jste před rokem s pohrdáním v hlase na náš požadavek jednat o připravenosti na epidemii v PS tvrdil, že jen strašíme a těch 20k roušek na skladech vydával za skvělou připravenost. Fakt netrpíme ztrátou paměti,“ reagovala politička.

O snaze opozice získat voličské hlasy hovoří i předseda ČSSD Jan Hamáček. „Opoziční poslanci cynicky vsadili na to, že čím víc zavaří vládě, tím víc budou voliči důvěřovat opozici,“ konstatoval ve svém tweetu.

Výsledkem podle něj bude chaos a nedůvěra v politiku jako celek. „Jsem zvědav, jak to ODS, KDU-ČSL, Pirátská strana nebo STAN vysvětlí svým hejtmanům?“ tázal se.

Člen TOP 09 Miroslav Kalousek se na Hamáčka rozčílil, že chytá Babišovy móresy.

„Co si to dovoluješ? Kde v sobě bereš tu Babišovu nestoudnost? Bylo vaší povinností vyjednat s opozicí řešení, když vás komunisti opustili. Dalších opozičních stran je šest a vy jste to nedokázali ani s jednou! Amatéři, zemští škůdci! A ještě to budeš svádět na opozici?! Odejdi,“ popustil uzdu svým emocím.

Hamáček kontroval: „Mirku, my bychom to možná s nějakou stranou dokázali, kdyby nepřišla tvoje TOP 09 s podmínkou, že buď se dohodnou všichni vč. SPD, nebo nic. Tohle bys nevyjednal ani Ty...“

„Možná kdybyste měl vysvětlit svým utíkajícím voličům, proč jste nebyli od neděle schopný se s opozicí domluvit na rozumných kompromisech. Vaše prohlášení je naprosto nestoudné stejně jako způsob vládnutí,“ zopakoval Kalousek ve své reakci.

Hamáček chce nyní počkat, s čím přijdou hejtmani, kteří z přístupu opozice nadšení nejsou. Předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) hlasování opozičních poslanců odsoudil, neuvědomují si podle něj, co způsobili.

„Pokud by hejtmani požádali o vyhlášení nouzového stavu, vláda by vyhověla,“ oznámil v rozhovoru pro Radiožurnál vicepremiér a předseda vládní ČSSD Jan Hamáček.

Ekonomická novinářka Lenka Zlámalová uvedla, že po restrikci nutně potřebujeme motivaci: sto procent náhrady platu v karanténě bez ohledu na výšku platu. Volný prodej ATG i PCR samotestů. Pravidelné testování ve školách i v každém zaměstnání. „Pak čísla poletí dolů. Restrikce nefunguje,“ dodala anayltička.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…