Mlejnka podržel klíčový svědek Zděnek. Napsal čestné prohlášení

20.08.2022 9:57

Bývalý člen dozorčí rady městské firmy Michal Zděnek, jenž byl podstatný při vyšetřování údajné korupce v pražském Dopravním podniku v kauze Dozimetr, nyní sehrává důležitou roli při obhajobě výběru Petra Mlejnka na post ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), který čelí kritice, že měl v minulosti kontakty s vazebně stíhaným Michalem Redlem. Zděnek sepsal čestné prohlášení, že ho šéf civilní rozvědky nabádal ke spolupráci s policií. Píší o tom Lidové noviny.

Mlejnka podržel klíčový svědek Zděnek. Napsal čestné prohlášení
Foto: Wikipedie
Popisek: Sídlo ÚZSI v Praze-Kobylisích

V kauze Dozimetr Michal Zděnek, někdejší člen dozorčí rady Dopravního podniku Praha, pomohl policii s monitorováním úplatku, který obdržel od podnikatele Petra Adama, jenž se krátce po obvinění v červnu zastřelil. Nyní Zděnek sepsal čestné prohlášení ve prospěch Mlejnka, kterým se ve středu na mimořádném jednání zabývala vláda premiéra Petra Fialy (ODS).

Zděnkovo čestné prohlášení bylo podle jeho slov určeno především stálé sněmovní komisi pro kontrolu ÚZSI, která se má případem a rolí ředitele Mlejnka v kauze Dozimetr zabývat příští čtvrtek.

„Mohu potvrdit, že jsem autorem vámi zmiňovaného prohlášení. Cílem bylo poskytnout mé osobní svědectví a zkušenost s panem Mlejnkem v souvislosti s kauzou Dozimetr. Pana Mlejnka znám zhruba pět let,“ uvedl pro LN klíčový svědek Zděnek. Šéf civilní rozvědky Mlejnek podle informací tisku podporoval Zděnka, aby spolupracoval s policií při objasnění korupčních praktik v největší pražské městské firmě.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
O tom, že by měl ke spolupráci s policií přimět Zděnka v červenci jmenovaný ředitel ÚZSI Mlejnek, lidé seznámení s detaily případu nevěděli. „Byla to novinka. Nevypověděl to ani Mlejnek, ani Zděnek během jejich výslechů,“ upozornil zdroj LN. Nicméně kvůli kontaktům s Redlem Mlejnek už letos byl na policii podávat vysvětlení.

Znalci trestní justice pak redakci upozornili, že by nové svědectví o roli Mlejnka při spolupráci se Zděnkem mohli využít obhájci obviněných a pokusit se vyšetřování torpédovat. A to kvůli tomu, že mohlo jít o provokaci a o nezákonné nasazení tajných služeb.

Mlejnkovu roli v obecné rovině komentoval ve středu premiér. „Vláda obdržela informaci, že pan ředitel Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr,“ uvedl Fiala, aniž by však s ohledem na utajovaný režim jednání vlády prozradil, že šlo o svědectví Zděnka.

Vysvětlení se však záhy zamotalo, když vrchní pražská žalobkyně Lenka Bradáčová, jejíž podřízení kauzu Dozimetr dozorují, uvedla, že o Mlejnkově roli v případu nevěděla. Ve čtvrtek pak premiér upřesnil, že šlo o pomoc ještě „před zahájením a mimo rámec trestního řízení“. Tedy před obviněním a zatčením Redlovy skupiny, v níž figuroval také náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (exSTAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…