Mlynář z PPF: Podpora státníků je v Číně vítána, ale nestačí

25.09.2019 13:08

V Číně je při obchodování se zahraničními firmami vítána podpora státníků dané země, ale nestačí to. Důležité je mít dobrý produkt, bez něj nemá firma šanci. Na dnešním veřejném slyšení senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost to řekl ředitel pro vztahy s veřejným sektorem finanční skupiny PPF Vladimír Mlynář. Zprávu přinesla ČTK.

Mlynář z PPF: Podpora státníků je v Číně vítána, ale nestačí
Foto: B. Richterová
Popisek: Česko-čínská konference o spolupráci mezi Cangzhou City a partnery v České republice

Připomněl, že PPF dostala licenci pro Čínu v roce 2013, několik měsíců před návštěvou prezidenta Miloše Zemana v zemi.

Skupina PPF, jejímž největším akcionářem je nejbohatší Čech Petr Kellner, na čínském trhu nabízí spotřebitelské úvěry pod značkou Home Credit a investuje také v oblasti biotechnologií. Její společnost Sotio v Pekingu otevřela laboratoře vyvíjející léčebné přípravky proti nádorovým onemocněním.

Podpora rodné země je podle Mlynáře vítanou třešničkou na dortu, ale nestačí, neboť čínský trh je velmi tvrdý, kultura a obchodní chování je jiné než v Evropě. „Je potřeba nejdříve uspět v této oblasti, mít dobrý produkt. Bez něj nemáte v Číně žádnou šanci, i kdyby vás podporovali všichni prezidenti světa,“ řekl. Pokud se firmě podaří prorazit s produktem, je podpora domácích státníků vítána, protože to odpovídá čínské kultuře, dodal.

V Česku se vede nepřesná debata ve stylu, že v Číně existuje komunismus podobný tomu v Československu do roku 1989, míní Mlynář. „Tak to není. Číně se podařilo vytvořit zcela unikátní model kombinace centrálně řízené společnosti dohromady se soukromým vlastnictvím a velmi tvrdým kapitalismem,“ poznamenal.

„Neříkám, že se máme vzdávat našich hodnot, ale tak jako respektujeme vlastní hodnoty, myslím, že v byznysových jednáních musíme respektovat místní kulturu, tak to prostě je,“ uvedl Mlynář. Stejné zkušenosti má z Indie, Indonésie či Vietnamu. Zahraniční politika podle něj nemá být ani přehnaně oddaná, ani přehnaně arogantní.

Bývalý ministr informatiky Mlynář dále uvedl, že pro obchod je třeba, aby česká zahraniční politika byla předvídatelná a srozumitelná, což není, naopak ji popsal jako extrémní. „Boj Zeman a Antizeman je velmi nešťastný,“ řekl. Dodal, že vzorem pro vztahy s Čínou by mohl být přístup Německa, jehož obchodní politiku vnímá jako „velmi pragmatickou“, vedle toho má ale země i srozumitelnou hodnotovou orientaci.

Mlynář připomněl, že PPF vstoupila na čínský trh v roce 2004, kdy dostala licenci pro jedno město. O devět let později ji získala pro celou Čínu, několik měsíců před Zemanovou návštěvou asijské země, řekl.

PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie po pojišťovnictví. Působí v Evropě, Asii a Severní Americe.

Pomoc prezidenta Zemana v debatě přiznal ředitel letecké společnosti Zall Jihlavan Airplanes Radek Filip. Uvedl, že prostor pro obchod se firmě zcela otevřel po jednání na úrovni prezidenta. Výrobce sportovních letadel dodá během pěti let do Číny sto letounů Skyleader 600. Smlouvu firma podepsala během loňské návštěvy prezidenta v Číně. Jde o kontrakt v hodnotě okolo 13 milionů eur (zhruba 330 milionů korun).

„Stačilo, že čínská strana cítila, že jsme podporováni českým státem. Po tom, co se toto stalo, pak už se s námi bavili ti, co chtěli s námi obchodovat,“ uvedl Filip. Popsal také úspěch u čínského obchodního partnera, když byl na Vysočině přivítán regionálními politiky. Josef Vávra z kunovické společnosti Evektor-Aerotechnik k tomu dodal, že letecký průmysl je specifický v tom, že je třeba získat státní certifikaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…