Mnoho Rusů válku schvaluje. Ať jdou vojska i do Česka, přejí si někteří

24.04.2022 11:52

Nejnovější průzkum agentury Active Group odhaluje, jak ruští občané nahlížejí na rusko-ukrajinský konflikt. Válku na Ukrajině Rusové většinou schvalují a vyjadřují přání, aby prezident Vladimir Putin poslal vojska i do dalších států včetně České republiky. Šetření zveřejnila na svém webu CNN Prima News.

Mnoho Rusů válku schvaluje. Ať jdou vojska i do Česka, přejí si někteří
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Respondenti odpovídali mj. na otázku „Které státy jsou zodpovědné za podporu nacismu na Ukrajině?“ Z různých možností téměř polovina vybrala tu, v níž za hlavní viníky jsou všechny státy NATO, popřípadě Evropské unie. Třetina dotazovaných uvedla, že viníkem jsou Spojené státy americké, a čtvrtina obvinila Polsko. Jednou z možností bylo také i samotné Rusko; tuto odpověď zvolilo zhruba dvě procenta dotázaných.

  • Původní zdroj ZDE

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí
K otázce, jestli by „Rusko mělo vojensky donutit jiné státy, aby ukončily podporu nacismu na Ukrajině?“ Uvedlo celkem, 40,6 % dotázaných, že ano; naopak proti bylo jen 13,4 % Rusů. Zbylých 46 % respondentů si „nejsou jistí“, ty agentura přidává však ke skupině, která by takové rozhodnutí podpořila.

Ve svém shrnutí tak agentura uvádí, že těchto dohromady 86,6 % ruských respondentů tedy de facto podporuje invazi na Ukrajinu.

Z odpovědí na další otázky je patrné, že drtivá většina Rusů považuje za nutné, aby Moskva vojensky napadla další státy, aby si zvýšila svůj vliv. Proti se vyjádřila pouze dvě procenta lidí, téměř 18 % nedokázalo odpovědět.

Na otázku „kam by Rusko mělo poslat svá vojska“ největší část respondentů uvedla, že by se mělo vojensky angažovat ve státech, které byly součástí bývalého Sovětského svazu a dnes jsou samostatné. Přímo takto odpovědělo necelých 50 % dotázaných.

Podle zhruba 40 % Rusů by dalším cílem měly být státy bývalé Varšavské smlouvy, kam kromě Česka a Slovenska patří také Bulharsko či Maďarsko. Podobné množství Rusů se domnívá, že Rusko by mělo provést invazi do Polska.

Čtvrtina Rusů napřímo uvedla, že dalším cílem Kremlu by měly být i některé členské země Evropské unie. Kolem 15 procent Rusů si myslí, že Vladimir Putin by měl vyslat svá vojska dobýt dokonce „celý svět“.

V závěru nechyběla ani otázka, zda by „Rusko mělo použít jaderné zbraně k ochraně svých legitimních cílů a pokud by Putin věděl o podobné hrozbě proti Rusku“.

Zde kladně odpověděla 40,3 % dotázaných Rusů, dalších 34,3 % odpovědět nedokázalo. Proti se postavilo 25,5 % Rusů. Active Group z toho vyvozuje závěr, že pro užití jaderných zbraní by byly až tři čtvrtiny dotázaných, když opět spojila ty, kteří odpověděli jasně ano s nerozhodnými respondenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…