Mnohonásobný šéfredaktor Šafr rozjíždí nový projekt. Chce ukazovat, jak mocní ovládají média. Zjistili jsme o něm více

09.02.2015 17:34

VÍME PRVNÍ Bývalý šéfredaktor MF Dnes bude kontrolovat svobodu českých médií. Na české mediální scéně by se měl zítra objevit nový portál. Bude se jmenovat Svobodné fórum a jeho zakladatelem je matador české žurnalistiky Pavel Šafr, který byl mimo jiné šéfredaktorem Lidových novin, MF Dnes a Reflexu.

Mnohonásobný šéfredaktor Šafr rozjíždí nový projekt. Chce ukazovat, jak mocní ovládají média. Zjistili jsme o něm více
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

"Novinářské sdružení Free Czech Media otevře v úterý 10. února pro českou veřejnost nový internetový deník Svobodné fórum. V centru pozornosti tohoto webového projektu je monitorování svobodného šíření informací, které se týkají politické moci v České republice a celkové orientace státu v měnících se mezinárodních souvislostech,“ popisuje náplň nového serveru Šafr. Členy výboru nevládní organizace Free Czech Media (Sdružení novinářů na podporu svobodné žurnalistiky a proti omezování nezávislosti médií), která bude server provozovat, jsou také Barbora Tachecí, Tomáš Klvaňa a Jan Jandourek.

Anketa

Zajímáte se o ne-mainstreamová média?

6%
8%
hlasovalo: 204 lidí
Pavel Šafr se oligarchizaci (skupování médií českými byznysmeny) a svobodě vyjadřování v českých médiích věnoval ve vydavatelství Ringier, kde si na mušku bral především Andreje Babiše a jím vlastněná média. V této aktivitě pokračuje na Facebooku a od zítřka rozjede zmiňovaný server.

Před rokem 1989 Pavel Šafr pracoval jako knihovník ve Státní knihovně v pražském Klementinu. V roce 1987 se začal angažovat v opoziční skupině Demokratická iniciativa, kterou vedli tvůrci někdejšího literárního časopisu Tvář Emanuel Mandler a Bohumil Doležal. V této době se podílel na vydávání samizdatových tiskovin.

Počátkem devadesátých let byl krátce tajemníkem poslaneckého klubu KDS-LDS ve Federálním shromáždění. Od roku 1992 pracoval v Českém deníku, kde se v roce 1993 stal poprvé šéfredaktorem. V roce 1994 byl krátce šéfredaktorem Denního Telegrafu. Poté založil PR a vlivovou agenturu Penguin, která byla úzce spojována s ODA. V letech 1997–2000 byl šéfredaktorem Lidových novin, kterým výrazně zvedl prodaný náklad. Lidové noviny tehdy v podstatě zachránil před zavřením. Od roku 2000 do roku 2006 vedl MF Dnes a byl členem představenstva vydavatelství Mafra.

Za jeho éry deník zveřejňoval množství investigativních materiálů, například o podezřelých finančních příjmech premiéra Stanislava Grosse, který posléze rezignoval. V letech 2006–2008 pracoval pro vydavatelství Economia a prováděl změny ve slovenských Hospodářských novinách a v českém týdeníku Ekonom. V letech 2008–2011 byl šéfredaktorem týdeníku Reflex a opět zvedl prodaný náklad. Od roku 2011 do roku 2013 byl ředitelem skupiny Blesk i jeho šéfredaktorem, náklad za jeho působení poklesl. Do května 2014 byl šéfredaktorem Reflexu.

Na Facebooku bylo možné před nějakým časem sledovat střety Šafra se stávajícím šéfredaktorem MF Dnes Jaroslavem Pleslem, který byl po určitou dobu v Reflexu jeho podřízeným.

Z facebookového profilu Free Czech Media:

18. prosince 2014
Stanovisko FCM k případu Hovory z Lán: Prezidenta nelze cenzurovat, když mluví vulgárně. Naopak je nutné vidět a slyšet, jak se chová a co dělá. Je to významná informace důležitá pro občany.

V živě vysílaných Hovorech z Lán 2. listopadu letošního roku zaznělo z úst českého prezidenta několik slov, která jsou českou společností vnímána jako vulgární. Po desítkách stížností posluchačů se prezidentovými slovy zabývaly dvě tzv. mediální rady. Ta, která má bdít nad dodržováním zákona, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, upozornila, že došlo ze strany Českého rozhlasu k porušení zákona č. 231 a provozování rozhlasového a televizního vysílání. Podle tohoto zákona je provozovatel povinen nezařazovat do programů pořady, které obsahují vulgarismy a nadávky (s výjimkou uměleckých děl, v nichž je to z hlediska líčeného kontextu nutné)...

Jinými slovy, koncesionář má nejen zákonné, ale i logické právo slyšet a vidět vše, co prezident ve veřejném prostoru pronese a udělá. Včetně jeho vulgarit či třeba padání ze schodů a dožadování se popelníčku v nekuřáckém veřejném prostoru. Poskytovat takové informace veřejnosti je ze strany médií veřejné služby dokonce povinností - také proto si koncesionáři tato média platí. Snaha mediálních rad tuto povinnost veřejné služby okleštit s poukazem na článek 22 odstavec 2 Kodexu Českého rozhlasu je v lepším případě jen totálním nepochopením toho, co je skutečná veřejná služba vysíláním.

11. prosince 2014
Úterý 8. prosince byl docela normální den v novodobé historii českých médií. V Babišově MF Dnes vyšel rozhovor s Andrejem Babišem a v Babišových Lidových novinách vyšel Andreji Babišovi článek. Ve všech zpravodajských relacích byl přítomen Andrej Babiš a vše působilo pozitivně. Agendu zpravodajských médií vesměs určuje Andrej Babiš.

Mezi zpravodajskou agendu ministra financí, chemického, zemědělského a mediálního magnáta Andreje Babiše nyní patří zvyšování platů politiků, kde stojí důsledně na pozicích lidu. Pak je to mrhání peněz ve zdravotnictví, kde stojí zjevně na straně vlastních firem. Dále je to výbuch ve Vrběticích, kde stojí důsledně na straně drobných lidí v malé obci.

Mezi komunikační agendu ministra financí Andreje Babiše naopak vůbec nepatří zhoršení ukazatelů vývoje státního rozpočtu a špatný výběr daní. A média to respektují a ministra financí těmito tématy neobtěžují. A kdo by na to přesto upozornil, tak je třeba mu vlepit pohlavek s tím, že je nejspíš posedlý Andrejem Babišem.
Kdysi, a není tomu tak dlouho, jsme žili v poměrech, kde si nebylo možné něco tak absurdního ani představit. Kdybyste tuto situaci, kdy ministr financí vlastní média a určuje mediální agendu, nadnesli na redakčních poradách, tak by se všichni unisono usnesli na tom, že jde o něco naprosto nepřijatelného a nesmyslného. Jenže nyní je to realita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…