Mobilizace. Aspoň výběrová. Šéf armády Řehka k válce s Ruskem

25.01.2023 8:53 | Ze sítí

Náčelník generálního štábu generál Karel Řehka se v rozhovoru neobyčejně otevřeně rozhovořil o tom, co by obnášela případná válka s Ruskem, kterou dnes označuje za nejpravděpodobnější konflikt. Nevyhnuli bychom se podle něj výběrové mobilizaci.

Mobilizace. Aspoň výběrová. Šéf armády Řehka k válce s Ruskem
Foto: Hana Brožková
Popisek: Karel Řehka při povyšování na generálmajora

NATO podle Řehky přepracovává své strategické dokumenty, stejně jako Česká republika. Ruský útok na Ukrajinu totiž znamenal „změnu v myšlení západního společenství“.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42147 lidí

„Krize nám ukázala, že je potřeba to fakt vzít vážně a sakra to urychlit,“ uvedl generál Řehka v rozhovoru pro Českou tiskovou kancelář. Ten o nebezpečích z Ruska hovořil ještě před začátkem války, již od roku 2014, kdy působil v Pobaltí jako zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod.

Jeho součástí je i uvědomění, že je třeba se chystat na případný dlouhodobý válečný konflikt. A to na větším teritoriu proti vyspělému protivníkovi.

„Jestli budeme potenciálně s někým v dohledné době válčit ve velké válce, kromě nějakých teroristických skupin, tak to bude Rusko,“ říká Řehka. Rusko podle něj dělá spoustu nepřátelských věcí, má vůči nám nepřátelskou rétoriku a je čím dál agresivnější.

„Je urgence v tom, že se musíme na tu hrozbu chystat,“ burcuje.

Případná válka NATO s Ruskem na východním křídle aliance by se podle něj dotkla České republiky zcela zásadně a rozhodně by k účasti nestačila jen současná profesionální armáda.

„Bude se muset zapojit celá společnost, bude se muset minimálně výběrově mobilizovat, ať už lidé nebo věcné zdroje materiálu,“ říká otevřeně generálmajor Řehka. „Myslet si, že se to nedotkne našeho teritoria, je prostě naivní,“ dodává.

Za příklad dává Ukrajinu, která se od počátku semkla a celá společnost byla ochotna bránit své hodnoty. „Velká lekce z Ukrajiny je, nespoléhejme na to, že za nás někdo něco udělá. My v první řadě musíme být odhodlaní a připravení,“ dodává náčelník štábu.

Ten o Rusku hovoří jako o „potenciálním protivníkovi“ a říká, že pokud by Rusko ovládlo Ukrajinu, znamenalo by to pro ČR nutnost mnohem větších investic do obrany.

Za nejlepší způsob, jak zabránit válce, označuje Řehka odstrašení. Tedy budovat obranu a dát Rusku najevo naši připravenost a sílu.

Téma války se stalo ožehavým prvkem současné kampaně před druhým kolem prezidentských voleb. Andrej Babiš byl kritizován za rozeštvávání společnosti kvůli svým billboardům s hesly „generál nevěří v mír“ a „Nezavleču Česko do války, jsem diplomat, ne voják“.

„Vojákem“ byl míněn jeho soupeř, Petr Pavel, který jako politickou značku používá svou hodnost generála.

Generál Pavel v předvolebních debatách opakovaně říkal, že trvalý mír je iluze, odmítá ale, že by o válku usiloval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jak se vám to líbí, chlapci a děvčata, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 25.01.2023 9:41:58
bojovně naladění voliči generála?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…