Moc, moc špatné zprávy pro Evropskou unii. Možná začíná být zle

15.12.2015 11:56

Ve Velké Británii byly zveřejněny dva aktuální průzkumy veřejného mínění, ve kterých se oslovení respondenti vyjadřovali k budoucnosti své země v Evropské unii. V obou případech je výsledek velmi těsný.

Moc, moc špatné zprávy pro Evropskou unii. Možná začíná být zle
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Anketa

Který z českých politiků vás v roce 2015 potěšil?

69%
1%
1%
1%
11%
0%
2%
hlasovalo: 14418 lidí

Podle ICM by si nyní přálo zůstat v Evropské unii 42 % Britů, jen o jedno procento méně z nich by potom chtělo EU opustit. Průzkum realizovaný společností Survation naopak ukazuje větší podporu těm, kteří by hlasovali pro vystoupení z EU. Poměr je 42 % ku 40 %, zbylých 18 % respondentů zůstává v tuto chvíli nerozhodnutých. David Cameron slíbil vyhlásit referendum o budoucnosti země v EU krátce po vítězství konzervativců ve volbách letos na jaře. V britském parlamentu nyní zákon umožňující vyhlásit referendum o EU prošel všemi schvalovacími procesy a je již součástí zákonů. Cameron tak dle britského deníku The Telegraph může referendum vyhlásit již v červnu 2016.

Mezitím britský premiér vyzval Evropskou unii k provádění rozsáhlých reforem, jinak by dle jeho názoru mohla Velká Británie EU skutečně opustit. Cameronovy požadavky, které byly zveřejněny minulý měsíc, zahrnují omezení pohybu osob i sociálních dávek pro migranty. Britský premiér také vyzval k tomu, aby měly národní parlamenty právo blokovat zákony přijaté v Bruselu. Stejně tak se ohradil proti diskriminaci, které prý čelí státy nepoužívající euro. Po svém listopadovém projevu v Bruselu Cameron zdůraznil, že on sám je příznivcem setrvání Velké Británie v EU. Pokud ale nebudou splněny jeho požadavky, není schopen dle svých slov tuto skutečnost nijak garantovat.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Příslušné evropské orgány ale zatím přílišnou ochotu ke splnění Cameronových požadavků najevo nedávají. Prezident evropské komise Donald Tusk dokonce minulý týden poznamenal, že proti navrhovaným sociálním reformám britského premiéra jsou všechny členské státy EU. Britští voliči by dle nejmenovaného konzervativního poslance měli mít na paměti, že neexistuje žádná záruka uvedení všech avizovaných reforem do praxe. Ministr zahraničí Philip Hammond včera kritizoval v této souvislosti země EU za to, že samy nenavrhly žádnou alternativu v oblasti omezení migrace. Cameron přitom v listopadu řekl, že je ochoten vzdát se v tomto bodě svého návrhu jedině v případě, že bude prezentována jiná alternativa.

Britský deník The Telegraph dále zveřejnil graf, který ukazuje, jak se vyvíjel vztah Britů k EU od roku 1977 až po současnost. Historicky nejvyšší podpora pro vystoupení z tehdejší EHS dosáhla 71 %, a to podle průzkumu realizovaného v březnu 1980. Tehdy byla u moci jen několik málo měsíců konzervativní strana v čele s velkou odpůrkyní užší evropské integrace Margaret Thatcherovou. Naopak nejvyšší podporu měla EHS ve Velké Británii podle průzkumu z června 1991, kdy „ano Evropě“ řeklo 70 % Britů. Již od konce roku 1992 se však poměr odpůrců a příznivců EHS a později EU vyrovnával. Kromě června 2000, kdy poměr příznivců EU dosáhl 62 %, se v dalších průzkumech až do roku 2012 oba tábory početně vyrovnávaly. V dalších letech však získávali příznivci EU navrch. To se začalo měnit v posledních měsících. Vše vyústilo v prosinci, kdy se oba tábory opět přiblížily na pouhé procento. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…