Močili v Budapešti. Boj za toleranci: Dohra ,,politického" fotbalu

29.06.2021 8:07 | Ze sítí

Po sociálních sítích koluje fotografie, na které skupina Nizozemců houfně močí na dům v Budapešti. Maďarský bloger, který na snímek upozorňuje, k němu poznamenal, že by možná Nizozemci měli přestat poučovat Maďary o vyspělosti západní Evropy, když se sami nezdráhají močit na historické budovy v hlavním městě. Od teď prý bude asi lepší, když se bude každý starat sám o sebe. Novinářka Eva Soukeníková však upozornila, že stejně jako Nizozemci, se chovali i Češi.

Močili v Budapešti. Boj za toleranci: Dohra ,,politického" fotbalu
Foto: Facebook
Popisek: Holandští fotbaloví příznivci v Budapešti

Mezi Maďarskem a Nizozemím dál houstne napětí.

Anketa

Máte důvěru v profesora Jaroslava Flegra?

5%
91%
hlasovalo: 9270 lidí

Poté, co maďarský parlament přijal nový zákon vztahující se k LGBT+ komunitě, se zvedla vlna kritiky, že jde o zákon diskriminační. Nizozemský premiér Mark Rutte kvůli tomuto zákonu dokonce prohlásil, že Maďarsko nadále „nemá v EU co pohledávat“.

V Praze, ale i jiných městech, proběhly demonstrace na podporu maďarské LGBT+ komunity. Na fotbalovém zápase mezi Českem a Nizozemím v Budapešti se objevily i duhové vlajky LGBT+ komunity.

Maďarský premiér Viktor Orbán však svým partnerům v EU vzkázal, že jde o vnitřní záležitost Maďarska a že tento zákon není namířen proti LGBT+ komunitě, nýbrž má chránit děti před pedofily.

A od jednoho z maďarských blogerů, Németha Balázse, přišla ještě důraznější odpověď. Na sociální síti Facebook upozornil na fotografii, na které skupina Nizozemců močí na jeden z historických domů v Budapešti. Podle Németha Balázse to jen dokládá, že Nizozemci nejsou oproti Maďarům nijak kulturně na výši, i když si to možná sami myslí.

„Přijeli sem pokročilí Holanďané a skupinově počůrali dům v Budapešti. ... Možná by bylo lepší, kdyby se odteď každý staral sám o sebe! Třeba premiéři států Beneluxu,“ konstatoval.

Novinářka Eva Soukeníková ze serveru Seznam Zprávy však upozornila, že podobně nevychovaně vystupovali v Maďarsku i Češi.

„Do maďarského hlavního města jsem se vydala na reportážní cestu kvůli novému anti-LGBTQI zákonu. Orbánova vláda narychlo navrhla a posléze i celý parlament schválil novelu, která zakazuje ‚propagaci LGBTQI‘ pro nezletilé. ‚Když už budeš v Budapešti, pošlu tě na fotbal,‘ zaznělo z editorského křesla. Tak jo,“ vysvětlila svou cestu do Maďarska novinářka.

A tam podle vlastních slov zjistila, že fotbal občas provází i řada nepěkných věcí.

„První dojem není úplně nejlepší. Za desetiminutovou cestu blíž ke stadionu vidím více močících mužů než za celý život. Stejně tak oplzlé komentáře na mou osobu jsem si, doufám, vyčerpala na další měsíc. Češi v cizině občas zapomínají, že by jim někdo vlastně mohl rozumět. Zvlášť když jedou na zápas českého národního týmu…,“ napsala k tématu.

Ocenila však nefalšovanou radost českých fandů, kterou projevili ve velkém, když padl první i druhý český gól.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…