Mocní v zákulisí se smějí, zatímco jiné už rok popotahují. Smutné zamyšlení redaktora nad českou spravedlností

14.06.2014 11:28

O tom, jak jedna žena na postu šéfky kabinetu premiéra způsobila pád vlády a zasáhla politickou scénu malé země, se podle redaktora MF Dnes Luďka Navary napsalo hodně. On se v sobotním vydání zamýšlí nad dalším tématem, a to shrnul pod název „Česká justice po(dle) Nagyové“. Domnívá se, že dosavadní průběh celé kauzy naznačuje, že spravedlnost je přísně výběrová. Kmotři stále unikají.

Mocní v zákulisí se smějí, zatímco jiné už rok popotahují. Smutné zamyšlení redaktora nad českou spravedlností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

„Ta žena uvázla v síti policistů i státních zástupců možná mimochodem. Cílili nejspíš na důležitější lidi a ona se nechala chytit, protože ji nejspíš vůbec nenapadlo, že by ji někdo chytat chtěl,“ píše Navara. Podle redaktora se tak možná nechal chytit („tou ženou“) i premiér, ale dodává, že možná to bylo i proto, že se něco změnilo.

Podle mnohých, jak upozorňuje autor, ta změna spočívá v tom, že se policisté a státní zástupci a také soudci začali chovat jinak než doposud. „Tedy, že ztratili bázeň, zábrany, respekt, nadhled či benevolenci (jak pro koho) a pustili se hlava nehlava do zjednávání spravedlnosti na těch nejvyšších místech,“ shrnuje Navara.

Spravedlnost je výběrová

Luděk Navara pak vyslovuje názor, že i ti nahoře mají právo na spravedlnost, která má být rychlá. „Uplynul rok od okamžiku, kdy na Úřad vlády vpadli policisté, a my s úžasem zjišťujeme, že spravedlnost je nejen pomalá, ale i přísně výběrová,“ soudí redaktor.

Zde Navara připomíná, že ve veřejnosti pravděpodobně panuje názor, že stíhání by se mělo týkat takzvaných kmotrů, mezi které patří mimo jiných Ivo Rittig. „Ale právě ti jaksi unikají. Jiní, kteří se tak či onak do toho příběhu zapletli (špioni Vojenského zpravodajství) mají už dnes zničené kariéry a další (exposlanci Tluchoř, Fuksa a Šnajdr, známí jako 'trafikanti') žijí v nejistotě a ostudě. Nemělo by to být spíš naopak?“ ptá se Luděk Navara.

Justice se přenesla přes falešnou kolegialitu

Úspěchem české justice je podle redaktora MF dnes obvinění mocného státního zástupce Libora Grigárka ze zneužití pravomoci. „Kdyby nic jiného, je to velké vítězství české justice, která se dokázala přenést přes falešnou profesionální kolegialitu, síť vztahů a další vazby, které nejspíš jen tušíme,“ pochválil Navara.

Redaktor na názorové stránce MF Dnes shrnuje očekávání různých segmentů společnosti od vyřešení celé kauzy, která do svých sítí zachytila mnoho podezřelých. Očekávání jsou to prý rozdílná a není jich málo. „Už v této chvíli je jasné, že všechna ta očekávání by žádný soud na světě splnit nedokázal. Je jich prostě příliš mnoho,“ míní Navara.

Přijdeme o iluze?

Ve svém článku dále píše o přílišných nárocích na soudy a i o možné ztrátě iluzi. „Přesvědčení, že celý ten příběh nazvaný podle šéfky premiérova kabinetu Nagygate rozlouskne jedno soudní stání, může být fatálním omylem. Zplodí jen další nedůvěru. Pokud náš dosavadní příběh vedl ke zklamání z politiky („samé úplatky, handly a podrazy“), neúspěch soudního líčení může vést ke zklamání z české spravedlnosti,“ varuje Navara.

Přece jenom však autor poukazuje na skutečnost, že v české justici jsou bezpochyby stateční lidé. „Čest jejich odvaze. Ale to neznamená, že přísná justice nás po aféře zvané Nagygate zachrání před námi samými. Nebo že státní zástupci a soudci jsou lepší než naši politikové. Ano? Nebo spíše jak kteří?“ uzavírá Luděk Navara.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…