Mocný ODSák o Vítu Bártovi: Potentuje se strachy, když...

14.04.2014 10:56

I když se bývalý šéf Věcí veřejných a exministr dopravy Vít Bárta na první pohled stáhl z politického života, jeho vliv na politiku ve skutečnosti nezmizel a jen vyčkává v pozadí. Informují o tom dnešní Lidové noviny. Na kandidátce hnutí Úsvit se totiž do sněmovny dostali hned čtyři poslanci VV, z nichž někteří obsadili důležité posty.

Mocný ODSák o Vítu Bártovi: Potentuje se strachy, když...
Foto: tan / Hnutí Úsvit
Popisek: Vít Bárta a Tomio Okamura

„Exministr dopravy má tak přístup k důležitým informacím. A díky čtyřem poslancům se stranickou průkazkou Věcí veřejných dokonce i naději pro véčkařskou kasu na příjem kolem deseti milionů od státu,“ upozorňuje list.

Submisivní předseda branného výboru?

Ten se věnuje především poslanci VV Davidu Kádnerovi, který byl zvolen předsedou sněmovního výboru pro obranu. Tento výbor sice přišel o důležité kompetence – o vězeňství a o dohled nad Národním bezpečnostním úřadem a tím ztratil přístup k důležitým a utajovaným informacím. Přesto podle nejmenovaného poslance Kádnera v čele zmíněného výboru řada zákonodárců považuje za bezpečnostní riziko kvůli jeho napojení na Víta Bártu. Nejmenovaná poslankyně se ale Kádnera zastala. Prý není gauner, je spíš submisivní.

List zmiňuje také fakt, že s rozjezdem Věcí veřejných Bártovi pomáhal Roman Janoušek a také někdejší představitel ODS Tomáš Hrdlička. Ten deníku řekl, že Bártu od jeho zadržení loni v listopadu neviděl. Podobně se vyjádřil i Hrdlička.

Když někdo zacvaká kleštičkami, Bárta se prý po… strachy

Podle významného pražského manažera s dobrou orientací v lobbistickém terénu se Bárta nyní stáhl kvůli tomu, aby pomohl postavit na nohy svou bývalou firmu Mark Two Corporation (dříve ABL). „Teď prioritně zachraňuje firmu, protože tím, jak nadělal velkou paseku, zdrhlo od něj spoustu klientů,“ řekl listu manažer, který nechtěl být jmenován.

Závěrem noviny uvádějí, že Bárta vlivným lidem pražského politického světa nadělal starosti. Při loňském zadržení policií a následném výslechu prý začal „zpívat“.  Bývalý významný člen ODS, plzeňský podnikatel Roman Jurečko prý tuto informaci komentoval takto: „Bárta by všem strhával nehty. Když ale někdo přijde do místnosti a zacvaká kleštičkami, potentuje se strachy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…