Moderátor Jan Kraus má problém. Poprvé od 19. listopadu 2004. „Honzo, pamatuješ, co ti před devíti lety řekl Babiš?“

14.06.2020 3:59

Nejprve to byl pořad veřejnoprávní ČT „Uvolněte se, prosím“, následovala „Show Jana Krause“ na Primě. A právě na téhle stanici, která zatím nepříliš úspěšně bojuje s velkorysým pojetím svého zpravodajského kanálu CNN Prima News, se začalo objevovat i „7 pádů Honzy Dědka“. ParlamentníListy.cz v té souvislosti hovořily s dobře informovaným televizním zdrojem, který poodhalil, že tlak na Jana Krause může být velký a může představovat konec jeho zářné kariéry. Důvody? Nutná obměna letitého programu.

Moderátor Jan Kraus má problém. Poprvé od 19. listopadu 2004. „Honzo, pamatuješ, co ti před devíti lety řekl Babiš?“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bavič a moderátor Jan Kraus

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí
„Nejde to říct úplně jednoznačně, ale kdykoli se televize odhodlá k částečnému nahrazení něčeho, co funguje, znamená to pouze dvě věci. Buďto ta původní věc nešlape dobře, a důvody mohou být jakékoli, anebo se snaží o taktní náhradu,“ uvedl pro naši redakci letitý televizní odborník. Co přesně mohl myslet, ukážeme vzápětí.

Výše uvedený pořad veřejnoprávní ČT „Uvolněte se, prosím“ se na obrazovkách začal objevovat už v listopadu 2004. Běžel nepřetržitě do roku 2010.

Průběh Krausova pořadu je z hlediska odborného popisu uvozen takto: „Na pódium přichází Jan Kraus za doprovodu kapely svého syna Davida Krause. V úvodní části glosuje aktuální události, případně se poptá, zda je přítomen pan Odvárka, divák, který nechybí na žádném natáčení. Pan Odvárka slovy Jana Krause „zásadně nejezdí na zahraniční natáčení“, a proto chyběl v dílech natáčených v zahraničí; v New Yorku ho zastoupil režisér Miloš Forman. Během natáčení 11. 3. 2020 byla zrušena divadelní představení pro více než 100 lidí, což bylo vyřešeno tím, že v publiku seděl pouze pan Odvárka.“

Sledovanost byla výborná, na pódiu se dodnes vystřídala četná paleta osobností; Petr Kotvald, Jenovéfa Boková, Bolek Polívka, Olga Špátová, Miroslav Donutil, Vladimír Dlouhý, Pavel Dobeš nebo někdejší slovenský prezident Andrej Kiska.

Televize Prima jde v podobných šlépějích. V devíti řadách bylo odvysíláno na 380 dílů a Krausův specifický a nezaměnitelný humor přináší sledovanost i zájem. „Doba pokročila. Je nutná změna. Tou byl zřejmě Honza Dědek, inteligentní kluk, který se umí ptát,“ uvedl pro naši redakci shora citovaný zdroj.

Jan Dědek je pro širokou veřejnost méně známý hudební žurnalista. V minulosti se specializoval například na publicistickou 13. komnatu, kde byl pravidelným autorem námětu i scénáře. Krom toho roky psal o karlovarském filmovém festivalu. Ale humor?

„To není ani tak o humoru, jako o umění se ptát. Třeba Karel Šíp je v soukromí morous, mnohdy nepříjemný chlap, ale na pódiu se změní a doslova z něho jiskří nápady a vede ty hosty, aniž by si to uvědomovali; podobnou volnost dostal i Dědek,“ doplnil zdroj.

Pohledem na oba pořady, které Prima vysílá v úterý a ve středu kolem 21:30, však sledujeme zajímavé shody. Nejen v barvitosti hostů, v přítomnosti publika, ale především v hodnocení diváků. Jak se Jan Kraus mohl zdát po letech okoukaný, diváčtí recenzenti jsou stále na jeho straně. A v tomto srovnání dokonce poráží i neotřelého Honzu Dědka.

„Chce to svůj čas. Čísla jsou příznivá oběma směry, uvidí se, jak to bude pokračovat," doplnil bez bližších podrobností náš televizní zdroj.

„Pamatuji si vysílání s Andrejem Babišem z roku 2011, když ještě nebyl v politice. Byl ostražitý, nervní, nebyly mu příjemné kamery. Kraus mu výrazně pomohl, dostal ho takříkajíc do pohody, Babiš mu pak několikrát děkoval, i když na půl pusy, což prý není obvyklé. A taky tam všem řekl, že se musí makat, i když se nedaří,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…