Moderátor z Klause mladšího tahal argumenty. Ten si stojí za svým

17.01.2013 17:41

Ředitel gymnázia PORG Václav Klaus mladší odpovídal ve čtvrtečním vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu Martina Veselovského na dotazy ohledně svého posměšku na adresu prezidentského kandidáta a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09). Zejména se pak snažil obhájit svoji reakci na blogu Aktuálně.cz, kde tomuto kandidátovi vyčítá některé historické okolnosti spojené s jeho otcem Karelm VI.

Moderátor z Klause mladšího tahal argumenty. Ten si stojí za svým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Zde se mi jeví, že jeden z kandidátů patří z hlediska pohledu na českou historii do jiného tábora než já. Je sám jakoby 'odsunutý'; jeho otec patřil k předním podporovatelům a členům prvorepublikové Vlajky (extrémně protižidovská, protimasarykovská a xenofobní organizace). Jistě měl k tomu nějaké své důvody," píše Klaus mladší na blogu.

Napjatá atmosféra

Moderátor pořadu Martin Veselovský se snažil Klause mladšího doslova dotlačit k tomu, aby obhájil argumenty, které v tomto příspěvku uvádí. Z obou mužů bylo zřejmé napětí a vzájemné neporozumění, které se projevovalo i neustálým vzájemným přerušováním.

Klaus mladší pouze dokola opakoval svá tvrzení uvedená na blogu, a i když moderátor uváděl racionální protiargumenty, stál si za svým. Význam členství Schwarzenbergova otce Karla VI. ve Vlajce nehodlá relativizovat a jednoznačně jej odsuzuje, ačkoli někteří historikové upozorňují na nutnost rozlišovat mezi Vlajkou za první republiky (kterou byl členem) a Vlajkou za protektorátu, jež by se dala označit za kolaborantský spolek.

Klaus mladší: Schwarzenberg zvítězí

Klaus mladší uznává, že ačkoli za svého otce nikdo nemůže, fakta, která představil, v něm posilují nedůvěru vůči tomuto kandidátovi. "Mě tyto věci znervózňují. Možná jsem nějak národně přecitlivělý," řekl a dodává, že netvrdí, že tyto skutečnosti Schwarzenberga diskvalifikují, rozhodně by ale prý očekával, že se nad nimi v České republice povede diskuse a že ji povedou primárně média.

Přesto je přesvědčen, že Karel Schwarzenberg bude vítězem druhého kola prezidentské volby. "Myslím, že je velice pravděpodobné, že Schwarzenberg bude příštím prezidentem. Je zde velký mediální tlak na jeho podporu," uvedl.

Ačkoli sám k volbě rozhodně půjde, protože cítí, že je to jeho občanská povinnost a chodí ke všem volbám, svoji preferenci nechtěl prozradit. "Neřeknu, koho budu volit. Nechci nějak podporovat ani jednoho z těch dvou kandidátů," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…