Módní časopis dal na obálku modelky v lese, aby povzbudil ekoaktivismus. Ale stejně se nezavděčil

08.09.2020 18:45

Požadavky rasové rovnosti v atmosféře celosvětového fenoménu Black Lives Matter se nevyhnuly ani Česku. Zdejší verze slavného magazínu Vogue čelí kritice za svoji fotku na obálce posledního zářijového čísla, kde pózuje skupina bílých modelek. Podle kritiků tím pádem na obálce chybějí diverzita a individuálnost.

Módní časopis dal na obálku modelky v lese, aby povzbudil ekoaktivismus. Ale stejně se nezavděčil
Foto: Jiří Komárek
Popisek: Zářijový Vogue

Tématem všech světových verzí magazínu Vogue byla pro září naděje, přičemž každá lokální edice měla k tématu přistoupit po svém. V Československé verzi je na obalu šestice modelek, které stojí v lese a mají vyzývat k ekoaktivismu, jak informuje server Echo24.cz.

„Budeme jen přihlížet, nebo se součástí změny staneme i my? Budeme se vymlouvat na druhé, nebo druhé přesvědčíme, že každý z nás dokáže víc, než si chceme připustit? Zachraňme naši planetu,“ píše magazín k fotce na sociálních sítích.

Kritikům na sociálních sítích vadí, že na fotce nejsou skuteční aktivisté, ale jen skupina modelek, které to předstírají. „A je aktivismus vyhraněn pouze pro hubené, mladé a bílé ženy?“ dodává s požadavkem rasové diverzity jeden z uživatelů na Twitteru. „Myslím, že jste mohli mít na fotce i jednu nebílou modelku. Vypadá to opravdu divně. Navíc Channel není z hlediska životního prostředí moc šetrný,“ přidal se další.

Obálka se nesetkala s chválou ani u profesionálů. „Chybí mi tam jakákoliv individuálnost a diverzita. Od Vogue bych čekal kvalitní žurnalistiku, jinak by z něj byl jen Lidl leták pro Pařížskou,“ prohlásil třeba v DVTV módní návrhář Jiří Kalfař a dodal, že mu tam v rámci diverzity chybí třeba vietnamská nebo romská žena.

Kritice se brání šéfredaktorka Vogue Anna Wintourová s tím, že modelky daných menšin v Česku nejsou. „Pravda je, že jsem se snažila nacastovat modelku romského nebo vietnamského původu, ale bohužel v České republice neexistují. Nebo existují, ale ne s kreditem a zkušeností, které potřebujeme,“ tvrdí Wintourová.

Například na polském vydání zářijového Vogue pózovala osamocená černá modelka a právě to dávají československé verzi kritici za vzor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…