Monarchisté si připomněli udělení samostatnosti českému státu císařem

28.10.2011 17:59

Výročí obnovené samostatnosti českého státu v pátek oslavila také Koruna česká (Monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska). Monarchisté si ale připomínají, že samostatnost českému království udělil rakousko-uherský císař a poslední český král Karel I. již o dvanáct dní dříve, než Češi a Slováci vyhlásili samostatné Československo, řekl jejich předseda Václav Srb. Odmítají námitky historiků, že k tomu byl donucen válečnými okolnostmi.

Monarchisté si připomněli udělení samostatnosti českému státu císařem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Monarchisté také tvrdí, že byla republika vyhlášena nedemokratickým způsobem, protože o ní nerozhodli ani občané v referendu, ani o tom řádně nehlasoval parlament. Zpochybňují i "rozbití" Rakouska-Uherska, které bylo podle nich "po dlouhá staletí životaschopným kulturně a civilizačně jednotným geopolitickým prostorem", na "do značné míry umělé státečky", které se později staly snadnou kořistí nacistického Německa a bolševického Ruska. 

Stoupenci obnovy českého království se sešli už dopoledne na Malostranském náměstí, kde usilují o obnovu sochy rakousko-uherského maršála a českého šlechtice Jana Josefa Václava Radeckého z Radče. 

Odpoledne se sešli u sochy knížete Václava na Václavském náměstí, odkud šli průvodem přes ulici Na příkopě a dále Královskou cestou ulicí Celetnou, přes Staroměstské náměstí, Karlovou ulicí k soše císaře a krále Karla IV. na Křížovnické náměstí. Tam zazpívali hymnu rakousko-uherského mocnářství a odebrali se na loď, na které mají maketu sochy císaře Františka Josefa I.

Monarchisté usilují o to, aby se po Františku Josefu I. jmenovala v Praze alespoň jedna ulice, a o obnovu jeho pomníku u Hlavního nádraží, které kdysi neslo jeho jméno.


Čtěte dále:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…