Monitoring nálad, identifikace osob, zapojení do dialogu... Máme celý dokument vnitra, o kterém se tolik mluví

09.10.2022 9:33

Krizový informační tým (KRIT) Ministerstva vnitra ČR v září 2022 připravil materiál, týkající se pracovníků státní a veřejné správy, kteří se zradikalizují, v reakci na ekonomickou, inflační, energetickou i migrační krizi. Podle ministerstva v tuto chvíli nejde o nic menšího než o to, zda lidé přijmou vysvětlení, že značný díl viny na těchto krizích má mj. válka rozpoutaná Ruskem na Ukrajině, nebo zda uvěří myšlence, že současná krize je způsobena selháním státu, že je vinou demokratického systému a že proto je třeba celý systém změnit.

Monitoring nálad, identifikace osob, zapojení do dialogu... Máme celý dokument vnitra, o kterém se tolik mluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Ministerstvo vnitra ČR připravilo osmistránkový materiál, ve kterém varuje před radikalizací zaměstnanců státní správy.

„Radikalizace pracovníků státní a veřejné správy představuje zásadní problém, který může ohrozit běžné fungování státu a jeho institucí, samospráv a dále urychlit rozpad společenské soudržnosti. ... S ohledem na niterné důvody frustrace a radikalizace celé společnosti lze předpokládat, že podobné trendy panují i u pracovníků bezpečnostních složek,“ stojí hned v úvodu materiálu, který získalal redakce serveru ParlamentníListy.cz.

Této radikalizaci podle ministerstva vnitra (MV) napomáhá česká dezinformační scéna, ale úředníci podléhající ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), zdůrazňují, že radikalizaci nelze zdaleka připisovat jen dezinformační scéně. Radikalizace vyplývá už z toho, že lidé vidí na fakturách, kolik budou platit za energie, přičemž si ještě pamatují, kolik platili v loňském roce.

„Zatímco během loňského roku platila domácnost za MWh silové elektřiny v průměru 1600 korun, dnes musí vynaložit na měsíční zálohy více než 7500 korun,“ upozorňují pracovníci MV s dovětkem, že několika stovkám tisíc lidí letos skončí fixace cen elektřiny a plynu a budou čelit nemalému nárůstu cen energií.

Zaměstnanci státní a veřejné správy jsou podle pracovníků ministerstva vnitra vystaveni taktéž stresu spojeného s tím, že vidí, jak část společnosti zneužívá finanční pomoc státu, ale nemají k dispozici nástroje, jak tomu čelit.

„Z dostupných informací vyplývá, že většina těchto pracovníků potenciálně rizikové informace doposud nešíří, a to jak z loajality, tak z toho důvodu, že si je vědoma, co by mohly ve veřejném prostoru způsobit. Na to se však nelze spoléhat donekonečna. Zvlášť když i na mnohé z nich energetická krize závažně dopadne v osobní rovině. Jedná se přitom o početnou a vlivnou skupinu. Ve službách státu pracuje více než 450.000 lidí,“ stojí ve zprávě úředníků ministerstva vnitra.

Co s tím? Na vnitru navrhují několik opatření

A jak z oho ven? Úředníci navrhují několik opatření. Na prvním místě anonymní sběr dat o náladách mezi zaměstnanci státní a veřejné správy.

„Anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě. Včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady a jejich zapojení do dialogu,“ doporučují zaměstnanci ministerstva vnitra.

Lidé mají mít v dialogu prostor k vyjadřování svých obav a kritických poznámek a v doporučeních ministerstva vnitra je uvedeno, že tyto obavy nesmí být bagatelizovány.

„Aktivně a empaticky sbírat kritické podněty a důsledně se vyhýbat bagatelizujícím reakcím,“ píší doslova úředníci Ministerstva vnitra ČR.

Úředníci státu, především ti, kteří mají na starosti udržování sociální sítě v chodu, mají mít podle ministerstva vnitra dost informací předaných včas, aby mohli spoluobčanům sdělovat, o jakou pomoc mohou v časech krize žádat, případně přidat inforace, jaká další pomoc se chystá.

„Sociální pracovníci si stěžují, že nejen v oblasti komunikace panuje chaos, který vytváří prostor pro spekulace a dezinformace, čímž ohrožuje důvěru občanů ve stát. Informace z terénu hovoří o tom, že lidé častěji reagují na drobné incidenty prudce a neadekvátně,“ upozorňují úředníci vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…