Moravec, Železný, Witowská. Jejich skutečná role v ČT? Bobošíková má jasno

15.06.2022 11:21 | Ze sítí

Nejnovější díl pořadu Jany Bobošíkové Aby bylo jasno se týká užitečných idiotů v České televizi. Tam ředitel Dvořák avizuje, že bude muset propouštět a omezovat výrobu, pokud mu poslanci nezvýší koncesionářský poplatek. Sám ředitel, jehož hospodaření bylo již dlouho terčem kritiky, se ale nechce připravit o svůj bonus.

Moravec, Železný, Witowská. Jejich skutečná role v ČT? Bobošíková má jasno
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentka ISDE, Jana Bobošíková

Ředitel ČT Dvořák převzal po svém předchůdci Janečkovi výraznou finanční rezervu, která ale po deseti letech jeho hospodaření došla. Dvořák proto vyzval poslance, ať zvýší koncesionářský poplatek, povinně vybíraný od každého majitele televizního přijímače.

Donedávna přitom bylo hospodaření České televize tématem, které se neotvíralo. Česká televize byla za vlády Andreje Babiše prezentována jako jedna z posledních bašt demokracie a jakýkoliv útok na ni byl vnímán jako útok na svobodu slova. A ředitel Dvořák každoročně psal do výroční zprávy, že podnik je „finančně stabilní“.

Když se o hospodaření ČT začala zcela v souladu se svými předvolebními sliby zajímat radní ČT a ekonomka Hana Lipovská, byla na návrh poslankyně TOP 09 odvolána a ředitel Dvořák dodal, že je to výstraha i pro ostatní radní.

Po volbách se podle Jany Bobošíkové na Kavčích horách očekávalo, že nová koalice, která s ředitelem Dvořákem tradičně měla dobré vztahy, poplatek zvýší a také že se změní zákon o České televizi.

Protože se ale nic takového neděje, management před několika dny oznámil, že České televizi docházejí peníze a začíná škrtat. Až miliardu korun. Ředitel avizoval konec natáčení některých rozjetých projektů a rovněž vypnutí kanálu ČT3. Současně s tím avizoval ředitel Dvořák propouštění.

Na čem se však šetřit nebude, to je zpravodajství. Bobošíková zmínila, že zde má velký vliv skupina, kterou tvoří elitní redaktoři obsazující nejprestižnější časy a události – Jakub Železný, Václav Moravec nebo Světlana Witowská. Této skupině prý sám ředitel Dvořák přezdívá „Taliban“ a navzdory šetření mají dostat na Kavčích horách novou budovu za desítky milionů.

A věcí, na kterou se nemá sahat, je i bonus generálního ředitele Dvořáka. K Radě ČT totiž podal námitku proti loňskému rozhodnutí, které mu bonus zkrátilo na 1,6 milionu korun. Plná výše bonusu měla být 2,4 milionu a Dvořák se domnívá, že na ni má nárok i zpětně.

Sám Dvořák tvrdí, že mu nejde o těch 800 tisíc, ale o princip. Na možnost zpochybnění loňského rozhodnutí Rady ČT jej prý upozornil Jan Lacina, poslanec hnutí STAN a bývalý scenárista, píšící pro ČT.

„Z mojí smlouvy vyplývá, že mám nárok na plný bonus, protože to usnesení nebylo schváleno platně,“ tvrdil ředitel Dvořák na květnovém jednání Rady ČT.

Kdo to platil?

Na jeho argumentaci reagovala i odvolaná radní Hana Lipovská, která s Bobošíkovou působí v Institutu svobody a demokracie.

Lipovská se pozastavila nad tím, že Dvořák si na záležitost týkající se jeho soukromé osoby nechal dělat analýzu od právníků ČT, kterou má s péčí řádného hospodáře řídit. A klade si otázku, kdo tuto práci televizních právníků platil.

Podle Lipovské navíc jeho verzi o nápadu poslance Laciny zpochybnil sám poslanec STAN, který tvrdí, že s věcí přišel Dvořák za ním, nikoliv naopak.

A podotkla, že zpochybnění loňského rozhodnutí, kterým byl řediteli Dvořákovi zkrácen bonus, přichází čirou náhodou pár dní před tím, než má Rada ČT rozhodovat o ředitelově bonusu letošním. Bude prý zajímavé sledovat, jak se k jeho bonusu radní postaví.

Jak bývalá radní upozorňuje, v metodice pro udělování bonusu je i možnost, jak řediteli neudělit bonus vůbec žádný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…