Moravec se chytil s Pospíšilem. "Můžu reagovat, pane doktore?"

10.06.2012 16:44

V třetí části pořadu Otázky Václava Moravce se mluvilo o připravovaných zákonech o korupci. Ve studiu stále byli senátor za ČSSD Jiří Dienstbier, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a profesor práva Jiří Přibáň.

Moravec se chytil s Pospíšilem. "Můžu reagovat, pane doktore?"
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Před začátkem vysílání panovala ve studiu uvolněná nálada

V pořadu ČT Otázky Václava Moravce došlo na malou hádku mezi moderátorem Václavem Moravcem a ministrem Jiřím Pospíšilem týkající se zákonů pro boj s korupcí.

Moderátor Václav Moravec ještě ani nedomluvil a Jiří Pospíšil už se hlásil o slovo: „Můžu reagovat? Děkuju, pane doktore.“



Pane doktore, je to nutné

„Vede se o tom permanentní debata. Doufám, že se nám podaří najít kompromis. Pane doktore, je nutné, aby ten návrh prošel. Máme tři schůzky během měsíce června. Není to naše snaha zablokovat ten proces,“ vysvětlil ministr spravedlnosti Moravcovi.

Senátor Dienstbier potvrdil, že napsat paragrafový text zákona je složité. Ale upozornil, že se vede spor o základní principy, například, kdo bude jmenovat náměstka nejvyššího státního zástupce. Označil to za politický střet.

„Uvnitř ODS řada politiků nechce dodržovat programové prohlášení, nepodezírám z toho tady pana ministra,“ dodal Dienstbier.

Politické procesy by se měly oddělit od právních procesů

Profesor Přibáň to komentoval: „Každý politik sleduje svůj osobní i stranický záměr. To k tomu patří. Stabilita demokratického právního státu spočívá v tom, kdy jsou politické procesy oddělené od právních procesů.“ Na tom by prý měli mít zájem všichni politici, aby se posílila ústavní demokracie.

Přibáň ocenil návrh na zavedení ochrany tzv. whistleblowerů. Zároveň varoval: „Musíme se vyvarovat společností velkého bratra, kdy všichni budeme donášet na všechny. Minimálně v těch firmách by to mělo být (návrh právní ochrany lidí, kteří oznámí korupční jednání ve firmě).“

Debata se ovšem stočila opět k Davidu Rathovi a tomu, jak ve sněmovně kritizoval podmínky ve vazební věznici. V České republice jsou podmínky ve vazebních věznicích špatné.

Na fešácké kriminály nemáme peníze. Alespoň věznice opravujeme

„Nejsou peníze na fešácké kriminály. V době krize nemáme peníze na stavbu luxusních věznic,“ hájil se Pospíšil.

Připomněl, že se ministerstvo snaží alespoň věznice opravovat. „Jeden vězeň nás stojí 1000 korun denně. Ušetřili jsme desítky tisíc korun za nákup tepla a světla pro věznice. Dosáhli jsme toho lepšími výběrovými řízeními,“ řekl v OVM Pospíšil.

Anketa

Myslíte si, že je případ Davida Ratha zmanipulovaný?

84%
16%
hlasovalo: 6905 lidí


Fešácké kriminály? Populismus

Dienstbierovi se ale tvrzení o kriminálech příliš nelíbilo: „Poukazovat na to, že tu budeme mít fešácké kriminály, je populistické. To lidé nechtějí slyšet. Musíme rozlišit mezi vazbou a vězením. Ve vazbě jsou lidé, kteří ještě nebyli odsouzeni. To omezení osobní svobody lidí ve vazbě by mělo být minimální. Nejde o fešácký kriminál, ale o dodržování práv lidí.“

Senátor ČSSD doplnil, že nepovažuje sprchování dvakrát týdně teplou vodou za důstojné podmínky pro někoho, u koho se ctí presumpce neviny.

„Vězení máme jako hlavní způsob trestů. A 200 let se bavíme o tom, že vězení nefungují. Bavme se o tom, jak trestat a zabránit kriminalitě,“ uzavřel pak filosoficky Přibáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…