Moravskoslezský kraj rozdělí zhruba sto tisíc rychlotestů

11.04.2020 13:23

Zhruba 19 tisíc rychlotestů rozdělil Moravskoslezský kraj mezi 98 poskytovatelů sociálních pobytových služeb v regionu. Ve 120 zařízeních tak budou moci otestovat na koronavirus nejen všechny zaměstnance, jak nařídil ministr zdravotnictví, ale také klienty. K plošnému testování klientů se rozhodl Moravskoslezský kraj jako první v republice.

Moravskoslezský kraj rozdělí zhruba sto tisíc rychlotestů
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
Rychlotesty se během pátku stahovaly na krajský úřad v Ostravě z devíti odběrových míst. Odtud míří do domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem a domovů pro osoby se zdravotním postižením. Plošně testovat zaměstnance i klienty budou moci také zařízení poskytující odlehčovací pobytové služby, Moravskoslezský kraj rychlotesty zásobuje i Centrum sociálních služeb v Hrabyni, jehož zřizovatelem je Ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Plošně testovat zaměstnance i klienty pobytových sociálních služeb v regionu jsme se rozhodli proto, že tato skupina lidí patří k nejohroženějším nákazou koronavirem a její šíření v hromadných zařízeních je velmi rychlé a nebezpečné. Důležité je nejen otestovat zaměstnance, kteří se o klienty starají, ale také seniory a zdravotně postižené lidi, kteří v domovech žijí. Ti mohou být totiž také bezpříznakovými přenašeči,“ uvedl hejtman a poslanec Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Dodal, že plošně testovat zaměstnance i klienty mohou zařízení ihned po obdržení testů. Formálně jim to nařídí v úterý po Velikonocích.

„Pokud test ukáže přítomnost protilátek, zařízení vědí, jak mají dále postupovat. To znamená, kontaktovat hygienickou stanici, která nařídí klasický velký PCR test. Ke klientovi vyšle výjezdový odběrový tým, kterému už začala pomáhat i armáda, zaměstnanci se budou moci dopravit na odběrové místo vlastními auty,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Navrátil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…