Moravští nacionalisté požadují přejmenování republiky

02.03.2014 19:54

Přejmenování České republiky na Českomoravskou republiku, respektive na Republiku Čechy a Morava požaduje Moravský národní kongres. Informoval o tom server iDnes.cz s tím, že kongres považuje název Česko za matoucí. Podle serveru, který oslovil několik poslanců, ale návrh zřejmě nemá šanci na prosazení.

Moravští nacionalisté požadují přejmenování republiky
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pochod Moravanů v Brně

Moravský národní kongres také žádá zrušení 14 krajů, místo nich chce obnovit zemské uspořádání. Měly by tak vzniknout tři samosprávné celky - Čechy, Morava a Moravské Slezsko se zemskými sněmy.

Kongres požaduje rovněž uznání moravské národnosti. „Ačkoliv Moravané žijí na daném území více jak tisíc let, nejsou uznáni ani jako národ, ani jako národnostní menšina a probíhá jejich skrytá, zato intenzivní čechizace," uvádí server s odvoláním na Moravský národní kongres.

Ten zaslal své prohlášení sněmovně v lednu. Minulý týden dostal odpověď. „Uvědomili jsme je, že jejich podnět předpokládá celkem zásadní změny Ústavy a že by si podobný návrh musel osvojit někdo z poslanců, případně vláda. Informovali jsme o tom poslanecké kluby, pokud by tak někdo chtěl učinit. Tím pokládáme tuto petici za vyřízenou," řekla serveru předsedkyně petičního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM).

Návrhy kongresu mají podle serveru jen malou šanci na prosazení. Odmítají je totiž i poslanci z Moravy. „Já tyto separatistické tendence neprožívám. Byla jsem i proti rozdělení Československa a jakékoliv další kouskování je pro mě nepřijatelné," řekla serveru například poslankyně z jižní Moravy Bebarová-Rujbrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…