Moroz: Exnovinář John neumí mluvit s médii. Podcenil ho i Nečas

03.06.2011 11:25

Bývalý náměstek bývalého ministra vnitra Michal Moroz se stal jablkem sváru mezi Radkem Johnem a premiérem Petrem Nečasem. Johna nakonec přestalo handrkování bavit a z vlády odešel. Podle Moroze to bylo vyústění logické situace - ODS totiž Johna podcenila.

Moroz: Exnovinář John neumí mluvit s médii. Podcenil ho i Nečas

"ODS hodně podcenila Radka Johna v tom, jaký bude ministr. A média, říkám otevřeně, občas i jeho mediální neobratnost," řekl Moroz v rozhovoru pro server Týden.cz. A to navzdory tomu, že byl John celý život novinářem.

"To je právě ten paradox," podotkl Moroz. "Kovářova kobyla chodí vždycky bosa. On byl publicista, byl zvyklý vystupovat nějakým způsobem a pojmenovávat věci otevřeně. A kouzlo Radka Johna spočívá v tom, že dokáže složitou věc pojmenovat pro normálního člověka jednoduše. Ale bohužel to občas přežene a věci buď moc zjednoduší, nebo je formuluje trochu nešťastně a ono to pak nabere jiný význam."

ODS podcenila, že by mohl být dobrý ministr

Johna podcenila i ODS, která mu "na oko" přihrála pro ni nejklíčovější ministerstvo. "Podcenili ho v tom, jak moc se dokáže obklopit lidmi, kteří to ministerstvo dokážou řídit. Také v tom, jakou bude mít ambici do některých věcí vstupovat."

Trnem v oku byl i spor o policejního prezidenta. "A to, že si John nakonec dokázal prosadit změny na postu policejního prezidenta, byla práce celé řady lidí v jeho okolí, kteří mu pomáhali legislativními analýzami a se vším možným. A ve spoustě lidí kolem bývalých hvězd ODS, jmenovitě Ivana Langera, to vyvolalo velké emoce."

Proto prý řada těchto lidí nemá ráda ani Johna, ani Moroze.

Véčka musí trvat na rekonstrukci vlády

Na Morozovi premiérovi vadilo zejména to, že přišel z bezpečnostní agentury. "Mně přijde paradoxní, že nikomu nevadí, že každý rok odcházejí stovky lidí z bezpečnostních složek do soukromých agentur," poznamenal. "To nikdo neřeší, nikdo neanalyzuje, jaká to nese rizika. Ale když jde člověk druhým směrem, tak to vyvolává takovou pozornost."

Nový ministr vnitra Jan Kubice je navíc rovněž z bezpečnostní agentury. Ukázalo se tedy podle Moroze, že to v jeho případě byla jen záminka k odstranění jeho i Johna.

S Johnem Moroz komunikuje i nadále. Radí mu s tím, jak si mají Věci veřejné ve vládě vést. Radí: "Vycházet v tuto chvíli z toho, že VV už ústupky udělaly, a proto trvat na tom, aby teď svůj slib rekonstrukce vlády naplnil i premiér. Především však sledovat a v jednání zohledňovat vnitřní situaci u politických partnerů. Ona žádná strana totiž není monolitní subjekt, názory a postoje se v čase také vyvíjejí."

Čtěte:

Tlustý: Moroz mě chtěl zničit provokací. Stál za tím Kalousek

Exnáměstek Moroz: Bezpečnostní prověrku bych mohl mít už každým dnem

Johnovi došla trpělivost s Nečasem. Končí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…