Moskva se zlobí. Prý kvůli další protiruské provokaci z české strany

05.04.2022 6:30

Český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka byl předvolán na ruské ministerstvo zahraničí kvůli nedávnému vyhoštění ruského diplomata z České republiky.

Moskva se zlobí. Prý kvůli další protiruské provokaci z české strany
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Velvyslanectví České republiky v Moskvě

Velvyslanci bylo mimo jiné sděleno, že „tento nepřátelský krok nezůstane bez odezvy", informovala agentura TASS s odvoláním na sdělení ruského ministerstva.

Podle stejného zdroje byl českému velvyslanci vysloven „důrazný protest v souvislosti s další protiruskou provokací české strany". „Tento další nepřátelský krok, který posiluje linii záměrně sledovanou českými úřady s cílem zničit bilaterální vztahy, nezůstane bez odezvy," sdělilo ministerstvo.

České ministerstvo zahraničí minulý týden oznámilo, že jeden diplomatický pracovník ruského velvyslanectví v Praze byl prohlášen za nežádoucí osobu; na opuštění republiky dostal 72 hodin. Podle Deníku N a týdeníku Respekt resort za nežádoucího označil zástupce velvyslance Feodosije Vladyševského, který má podle českých bezpečnostních složek kontakty na ruské tajné služby a škodí vzájemným vztahům.

Moskvu podle zprávy TASS rovněž popudilo, že české ministerstvo zahraničí v pátek v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu vyzvalo ruské diplomaty, aby nesloužili ruskému režimu. Rusko to podle sdělení ministerstva zahraničí v Moskvě považuje „za porušení všech myslitelných pravidel a zvyklostí mezinárodní komunikace" a za krok „hraničící se zasahováním do vnitřních záležitostí".

„Tím, že dnes tak horlivě ničí všechny vazby s Ruskem, si Praha musí být vědoma, že svým jednáním vytváří dlouhodobé negativní důsledky pro naše vztahy," citovala agentura TASS stanovisko ruského ministerstva zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…