Moskva varuje před sbližováním Finska a Švédska s NATO

12.04.2015 15:40

Ruské ministerstvo zahraničí dnes vyjádřilo znepokojení nad sbližováním neutrálního Finska a Švédska se Severoatlantickou aliancí. Moskva tak zareagovala na ohlášené posilování obranné spolupráce pětice severských zemí, odůvodněné rostoucí ruskou hrozbou.

Moskva varuje před sbližováním Finska a Švédska s NATO
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova státní dumy

"Řešení otázek v této oblasti (obrany a bezpečnosti) je bezpochyby suverénním právem každého státu. Ale na rozdíl od předchozích let se severská obranná spolupráce začala stavět do pozice zaměřené proti Rusku, což by mohlo ohrozit výsledky konstruktivní součinnosti na severu z posledních desetiletích," zdůraznila podle agentury TASS ruská diplomacie.

Rusko se prý také snaží podněcovat neshody v Evropské unii a NATO

Moskva je "zvláště znepokojena" sbližováním Finska a Švédska s NATO, přestože oficiálně je politika těchto dvou zemí neutrální a bez vojenských spojenectví.

Místo "otevřeného a konstruktivního dialogu", který by přispěl ke společným řešením a posílení bezpečnosti na severu Evropy a na celém kontinentu, se prý veřejnosti severských zemí vnucují "otevřeně konfrontační přístupy", míní ruští diplomaté o společném článku ministrů obrany Švédska, Norska, Finska, Dánska a Islandu v norském deníku Aftenposten, označujícím ruské aktivity za "největší výzvu pro bezpečnost v Evropě".

Ruské vedení podle severských ministrů předvedlo, že je připraveno použít vojenské prostředky k dosažení politických cílů, i když to znamená porušení mezinárodního práva. Upozornili rovněž na rostoucí ruské vojenské a špionážní aktivity v Pobaltí a v dalších severoevropských oblastech. Rusko se prý také snaží podněcovat neshody v Evropské unii a NATO.

Napětí v Evropě vzrostlo poté, co Rusko před rokem - vzápětí po svržení proruského režimu v Kyjevě - zabralo ukrajinský Krym a podpořilo separatisty na východě Ukrajiny. Vzhledem k silné ruské menšině v pobaltských republikách rostou v regionu obavy z ruských akcí i v této oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…