Most!: P*del, nebo Kubal z ČT? „Čočkin“ žije a promluvil do politiky

26.02.2019 7:44

Seriál Most! měl včera své velké finále, takže diváci konečně mohou hodnotit celé dílo; a to také mnozí udělali. Petr Honzejk z HN seriál bránil, starosta Pavel Novotný dokonce prohlásil, že pro integraci udělal seriál víc než cokoliv jiného. Akorát herní vývojář Daniel Vávra si všímal, do čeho se produkce ČT nepouštěla, a podle něj sama ČT svůj seriál prohlásila za agitku. Je tomu tak? Nu, přinejmenším dva herci ze seriálu hrají v klipech Greenpeace proti rozšiřování těžby uhlí.

Most!: P*del, nebo Kubal z ČT? „Čočkin“ žije a promluvil do politiky
Foto: Repro ČT
Popisek: Logo seriálu

Seriál nebo spíše jeho kritiky hodnotil například komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk: „K těm všem kritikám seriálu Most!, že nevyřešil tohle, nebo nedostatečně zpracoval tamto:

1) Byl to seriál, projekovat do něj všechny nevyřešenosti posledních asi šedesáti let je magořina.
2) Dívali se na to houfně lidi, takže je to asi nějak oslovilo.
3) Kdyby to jen v každým desátým z těch asi dvou milionů diváků něco zanechalo, bylo by to furt víc, než co se na tohle téma povedlo kdykoli předtím.
4) Druhá série by nebyla?“

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný prohlašuje, že pro integraci Romů po válce neudělal nikdo víc než tento seriál.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí
O trochu důkladnější analýzu si neodpustil herní vývojář Daniel Vávra. „Po dlouhé době tu někdo natočil něco, kde herci hrají a slova, jež vycházejí z jejich úst, připomínají slova, jež vycházejí z úst prostého lidu v běžném životě. A je to vtipný. Což se nikomu z FAMU nepodařilo už hezkou řádku let,“ říká na úvod.

Ale pak začíná o trochu chmurněji: „Přiznám se, že mi přijde neuvěřitelný, že něco takového se v České televizi podařilo protlačit, ale dnes jsem při sledování oslavného bloku na ČT24 u příležitosti posledního dílu pochopil proč. Křečovitý Michal Kubal se nám snažil na párty v Severce u půlitru piva vsugerovat, že Most rozpouští ty ‚předsudky‘. Že je to fenomén, který udělá pro tu osvětu víc než leckteré seriózní dílo a osvětový TV spot sponzorovaný Evropskou unií.

Jinými slovy, podle moudrých intelektuálů z Prahy je to agitka, která má prostému lidu ukázat, že se nemají chovat jako debilové a mají se mít všichni rádi.“

Vávra pak dává Kubalovým slovům částečně za pravdu: „Most si dělá nekorektní prdel SKORO ze všech a ze SKORO všeho a SKORO nikoho nešetří. A to je právě to důležité. SKORO. Když se zamyslíte, dojde vám, že někoho šetří a legraci si z něj nikdy nedělá, protože to by to pak na ČT nevysílali. Ne že by si nebylo z čeho dělat legraci, ale to už by byla špatná HATE legrace, co by mohla někomu ublížit a někdo by si na to mohl stěžovat. Což se tedy stejně stalo.“ A dodává: „Kdo viděl dnešní speciál na ČT24, tak viděl tu panoptikální křeč nám vysvětlit, že to sprosté mluvení a kanální chování je vlastně osvěta. Protože kdyby to bylo jen tak bez pointy, to by nešlo. I když měl jsem pocit, že scénárista Kolečko s tímhle vysvětlením měl taky tak trochu problém.“

Vtipné podle Vávry je, že „prostý lid“ má z Mostu poněkud jiný dojem, než možná ve vedení ČT zamýšleli. Most se totiž údajně líbí těm, o kterých je a kteří se v něm zhlédli, a Vávra nemá pocit, že by měli v plánu si z něj brát nějaké ponaučení. „Hlášky z Mostu slyšíte v hospodě používat plešky i romáky stejně tak jako hospodské ochmelky a maloměšťáky. Protože někdo konečně natočil něco o nich. Místo sračkoidních telenovel v papundeklových růžových ordinacích konečně někdo natočil něco ze života a ti, o kterých to je, se v tom poznali. A to je v zásadě fajn, protože je lepší mít tu aspoň jednu SKORO nekorektní komedii za deset let než žádnou,“ tvrdí Vávra.

Zda je seriál agitkou, či dobrou satirou města Most, necháme na úvaze čtenářů. Ale minimálně dva herci ze seriálu agitují, a to pro českou odnož ekologické organizace Greenpeace. Vladimír Škultéty a Erika Stárková, představitelé chudého, permanentně začínajícího podnikatele Čočkina a transsexuálky Dáši, natočili videa, ve kterých brojí proti rozšiřování těžby na Mostecku a proti uhlobaronům.

Škultéty ve videu zmiňuje, že když zemře populární seriálová postava, tak to řeší úplně všichni, ale když umírají lidé kvůli těžbě uhlí, tak to neřeší vůbec nikdo. „Most je samozřejmě v severočeský uhelný pánvi a všichni lidi ze severu dobře vědí, co to znamená, když se těží někde uhlí, což je jeden z nejhorších zdrojů energie, který lidstvo vůbec vymyslelo. Spousta z nich měla práci v dolech a spousta z nich ví, co to znamená za zdravotní potíže a problémy, pokud byli schopní to přežít. V současný době se jedná o rozšíření těžby na dole Bílina. Elektrárna Chvaletice chce dostat nějaký výjimky. Tohleto jsou všechno věci, který je důležitý řešit, protože nemaj dopad jen na současnou generaci, ale i spoustu generací budoucích. Je to vidět na historii celýho severu Čech. My bysme se neměli bát postavit se uhlobaronům, protože v Německu to jde a jde to i ve spoustě jinejch zemí. Všechny civilizovaný společnosti si uvědomujou, že neefektivní zdroje energie by měly prostě opustit,“ tvrdí ve videu představitel seriálového Čočkina a dodává rozšířenou verzi seriálového pozdravu: „Dycky Most, dycky klima!“

Podobnou výzvu natočila i Škultétyho kolegyně Erika Stárková. „Most je pro mě pomník minulosti, kdy tam kdysi někdo něco zničil, a doposavaď to nevrátil zpátky,“ říká ve videu herečka. „Určitě to má nějakou svoji poetiku, ale určitě všichni víme, proč, kým a jak a za jakých okolností to zničený bylo. Tahle devastace přírody se ale netýká jenom Mostu, to přetrvává až do současnosti, protože uhelný byznys je nekomprosmisní. Nejde konkrétně o Most, ta devastace přírody se prohlubuje a rozšiřuje, a to konkrétně lom Bílina, kde se opět upřednostňuje oproti zájmu lidí nebo přírodě uhelný byznys,“ dodává herečka s tím, že 4 a půl tisíce lidí poslalo upomínku ministrovi, aby se proti uhelnému byznysu postavil. „Pane ministře, prosím vás, postavte se za lidi, přírodu a klima, ju? Prosím vás,“ vyzývá zřejmě ministra životního prostředí Richarda Brabce, opět s pozdravem: „Dycky Most, dycky klima!“

Erika Stárková také poskytla rozhovor Deníku N, kde prohlásila, že samozřejmě nesouhlasí s tím, co se nyní v politice děje, a jediné, jak s tím může bojovat, je, že se toho nebude účastnit, takže například nebude dávat rozhovory pro noviny vlastněné Mafrou. O prezidentovi a premiérovi řekla, že se vydali „cestou temna“. Ale prý se o nich snaží nic nečíst, protože to nedává smysl.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…