Možná mi jde o život, ohromil Babiš v Havířově. Jde prý o svinstvo, které podporoval Kalousek

13.09.2014 10:39

REPORTÁŽ Stát je v totálním rozkladu, krade se ve velkém a změnit situaci není jednoduché. Konstatoval i na besedě s občany v Havířově vicepremiér Andrej Babiš, který také hovořil o tom, že se veškeré „prasárny“ snaží likvidovat. Připomenul i „otravného“ Kalouska, který dělá obstrukce ve Sněmovně.

Možná mi jde o život, ohromil Babiš v Havířově. Jde prý o svinstvo, které podporoval Kalousek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš přijel podpořit kandidáty hnutí ANO do Ostravy

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

Do Havířova přijel šéf hnutí ANO podpořit místní kandidáty v nadcházejících volbách. V následné besedě si vysloužil Babiš pochvalu: „Objevil jste se jako Fénix z popela.“

Úvodní slovo měl Andrej Babiš: „Sliboval jsem, že se vrátím do Moravskoslezského kraje dříve, ale pan premiér a pan Kalousek mi stále mění program, takže jsem se bohužel musel omluvit. Kalousek stále otravuje a dělá obstrukce ve sněmovně a pan premiér stále zakládá nějaké výbory, rady a komise, které sedí, žvaní a výsledek není žádná sláva.“ Vicepremiér pak hovořil o besedách, které už v Moravskoslezském kraji absolvoval. Zopakoval, že v malých obcích si kvalitu činnosti volených zástupců mohou běžní lidé kontrolovat, ale ve velkých městech už na situaci nedohlédnou. Kritizoval stav v Praze, zmínil noční Václavák, kde se nabízejí sexuální služby a drogy. „Je to ostuda,“ zhodnotil Babiš, který také upozornil na rozkrádání peněz v hlavním městě.

Šéf hnutí se věnoval také činnosti Senátu: „Také je pro nás důležitý, i když je zbytečný. Stojí 600 milionů ročně. Je ale důležitý v tom, že historicky jsou v Senátu slušnější lidé než v Parlamentu. Samozřejmě vliv je minimální, ale přeci jen nějaký je. Senátoři jsou veřejné osoby a média a občané jim naslouchají. Na začátku jsme přemýšleli o tom, že bychom Senát zrušili, ale teď to není možné.“ Upozornil i na to, že do koalice šli s partnerem (ČSSD), který má jiné představy: „Bohužel nemáme většinový systém tak jako v USA.“ Veřejnosti připomenul svůj hlavní cíl, čímž je zastavit rozkrádání. „S údivem jsem zjistil, v jakém rozkladu stát je. Je neuvěřitelné, jak to funguje, jak někteří bývalí ministři, dnes lobbisté, zezadu některé resorty ovládají.“ Hovořil o nedostatku míst v mateřských školách i nedostatečné dálniční síti, zmínil zákony, které politiky paralyzují, a vliv Bruselu. „Já jsem jediný ministr, který musí peníze sehnat, a ostatní se předhánějí v tom, jak je utratí a slibují,“ podotkl.

Lídr chce budovat „sexy“ Havířov

Babiš vyslovil také své překvapení nad tím, proč je Moravskoslezský kraj baštou ČSSD. „Vůbec tomu nerozumím, protože právě ČSSD zprivatizovala OKD a pan Bakala odtáhnul 100 miliard, což bylo zásadní poškození tohoto regionu,“ uvedl vicepremiér. „Snažíme se tu dostat nějaké investory a vytvořit jim podmínky, aby se podařilo zaměstnat co nejvíce lidí.“ Pak se představil lídr kandidátky v Havířově Josef Bělica. „Narodil jsem se v Havířově a celý život tady žiji a chtěl bych, aby tady mohly žít i mé děti. Jsme město s největším odlivem občanů ročně. Doufám, že pokud nám dáte svou důvěru, tak se nám podaří něco změnit. Chceme začít pracovat na tom, abychom město udělali sexy.“

Zajímavá byla následující diskuse, která začala takto: „Pane Babiš, objevil jste se jako Fénix z popela. Hrnete před sebou bordel, který se tu vršil 25 let, a je to úděsná práce pro vás. Pochopili jsme to. Připravujete v nejbližší době nějakou prezentaci toho, co všechno jste udělali?“ Babiš reagoval s tím, že dělají kontroly, informují na tiskových konferencích: „Problém je, že jsem nebyl zvyklý něco prezentovat. ČSSD dělá jen to, že něco sděluje, oni to mají v krvi. Já například zásadním způsobem bojuji proti hazardu. Nechápu, proč má schvalovat Ministerstvo financí například Havířovu, kolik tady má být automatů. Chystáme novelu o hazardu. Kalousek chránil hazard. Hazard je to hrozné svinstvo. Je to katastrofa. Bojujeme, ale možná jde až o život,“ naznačil Babiš, který nechtěl dál situaci rozebírat. „Státní firmy nikdo neřídil, to jsem také dal do pořádku. Státní tiskárna cenin, z toho lezou takové průsery. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ty prasárny, co tam dělali,“ popisoval šéf hnutí problémy, které se snaží dát do pořádku. „Neuvěřitelné je to, že nikdo nemá strach,“ doplnil. Připomenul problematiku IT zakázek, které vysávají stát.

Babiš: jsem sám proti všem

Další dotaz směroval jeden z občanů na lídra místní kandidátky: „Tady je to tajná schůze? Informace o tom, že se tu něco děje jsem náhodou objevil na Facebooku. Vy jste tady skoro tajní. Mohlo tu být plno, protože lidé mají o informace zájem.“ Pak přidal i otázku pro vicepremiéra: „Proč do háje nedokážete zvednout všem důchod o 300 korun? Proč procenta?“

„Dělám, co můžu, ale musím to někde posbírat. Tento stát je totálně v rozkladu. Běžte na mítink ČSSD a zeptejte se Marksové, já jsem za,“ reagoval Babiš a popsal, že ostatním politikům jde pouze o zviditelnění, ale on se snaží pracovat: „Pro mě je důležité to, jestli lidé, když mě vidí, zvrací nebo plivou na zem. Já jsem sám proti všem.“ Lídr kandidátky pak ujistil dotyčného, že akce je veřejná, ale ANO nemá šanci se s informacemi dostat do médií, protože jsou ovládané stranami, které ve městě vládnou.


 

reklama

autor: Daniela Černá

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …