Možný konkurent Babiše: Vztahy s Ruskem? Asi až po Putinovi. Ale reálné

25.05.2022 18:35

Poradce premiéra Petra Fialy (ODS) pro otázky bezpečnosti a zahraničních věcí Tomáš Pojar v rozhovoru pro magazín CZ DEFENS sdělil, že se nyní jasně ukazuje potřeba mít moderní armádu a myslet dopředu. Pozitivně vnímá, že závislost na sovětské technice se snad už konečně stane minulostí. Vyjádřil se také k tomu, co v rámci ruské agrese na Ukrajině Putin podcenil či co byly určující momenty pro vojenskou a humanitární pomoc západních států Ukrajině.

Možný konkurent Babiše: Vztahy s Ruskem? Asi až po Putinovi. Ale reálné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pojar

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí
Hned v úvodu rozhovoru se vyjadřuje, jak vnímal zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Podle svých slov si myslel, že se jedná o událost srovnatelnou s pádem Berlínské zdi, o zlomový okamžik v dějinách Evropy, o kterém se bude psát v učebnicích. „A že mně nezbývá nic jiného než přijmout nabídku premiéra a vrátit se po osmi letech na plný úvazek do státních služeb,“ uvádí současný poradce pro bezpečnost a zahraniční věci a tzv. šerpa pro klíčové otázky probírané na Evropské radě. „To jsou spojité nádoby, ze kterých vyplývá i logické propojení na ministra Beka. Zní to složitě, ale dává to smysl. Na vizitce mám jen toho poradce,“ vysvětlil své funkce v rozhovoru pro magazín CZ DEFENSE a pokračoval, že doufá, že útvar národního bezpečnostního poradce vznikne na Úřadu vlády k 1. lednu 2023, jak je to i v programovém prohlášení. „Poté bude možné jmenovat i konkrétní osobu. Víc k tomu nyní není co dodat,“ vyjádřil se stroze poradce, kterého média jako Forum24.cz či Seznam Zprávy titulují jako možného kandidáta na prezidenta.

Podle Pojara prvotní určující momenty k tomu, které sjednotily většinu západních států k humanitární a hlavně vojenské pomoci Ukrajině, bylo to, jak se Ukrajinci bránili prvních osmačtyřicet hodin po začátku invaze. „Tato jejich vůle přesvědčila ostatní, že jim v obraně musíme pomoct. Ruská brutalita a lži byly zase hnacím motorem pro zavádění sankcí,“ zdůraznil a snažil se vysvětlit, proč Putin podcenil odhodlání Ukrajinců vzdorovat.

„Putin už od dění v roce 2014 svým brutálním tlakem napomohl ke konsolidaci ukrajinského národa a probudil v nich jejich „ukrajinství“. I když ruská propaganda neustále tvrdila, že Ukrajinci jako národ neexistují. Tímto prizmatem zřejmě přesvědčil i sám sebe, že Ukrajinci ani nyní nebudou za svou zemi bojovat. Ale dost možná sami sebe překvapili i Ukrajinci. Statečnost se vždy projeví až během přímého střetu. První dny Ukrajinci ukázali celému světu, že to myslí vážně a jsou připraveni se za svou zemi obětovat,“ uvedl a přešel k hodnocení postoje Německa k ukrajinské krizi, které mělo vždy k Rusku speciální vztah, i když v posledních letech postavený spíše na iluzích.

„Německé přemýšlení se však mění a od 24. února tohoto roku se píše nová éra německého přístupu k Rusku, která se bude lišit od té po pádu Berlínské zdi a možná i od té, kterou nastolil Willy Brandt v sedmdesátých letech,“ myslí si Pojar. Podle něj, až válka skončí, bude vztahy s Ruskem jen těžko možné normalizovat. „S Ruskem po Putinovi to snad ale možné bude. Doufám však, že naše budoucí vztahy budou postaveny na realitě, a nikoli na naivním očekávání. Naivita nakonec většinou vede do slepé uličky a někdy i ke katastrofám,“ varuje bezpečnostní expert a poukazuje, že nyní je více než jasné, že potřebujeme moderní armádu a myslet dlouhodobě. „Ve chvíli, kdy vás někdo napadne, je pozdě. Nakoupit a naučit se používat sofistikované zbraně trvá mnoho let,“ upozorňuje. 

Jako paradoxní, leč pozitivní dopady ruské agrese pak považuje urychlení modernizace armád na západní techniku a fakt, že NATO posílí o dva severské státy.  „Naše závislost na sovětské technice se snad už konečně více než třicet let po sametové revoluci stane minulostí,“ uznal.

Závěrem pak vyzdvihl priority, které považuje v rámci českého předsednictví, a to jednak zastavit Vladimira Putina a překonat ekonomickou a energetickou krizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…