Mrtvý komunista, dobrý komunista, napsal novinář Respektu o Ransdorfovi. Celá věc má mrazivé pokračování

04.02.2016 11:23

Vedoucí kulturní rubriky časopisu Respekt Jan H. Vitvar dle svých slov, za tweet „mrtvý komunista, dobrý komunista“ o smrti komunistického europoslance Miloslava Randsorfa, čelil výhrůžkám fyzickou likvidací. Kdosi mu také položil na stůl v baru papírek se vzkazem „mrtvý novinář, dobrý novinář“. Jeho autorka nyní vystoupila z ilegality a ještě jednou se do Vitvara tvrdě opřela.

Mrtvý komunista, dobrý komunista, napsal novinář Respektu o Ransdorfovi. Celá věc má mrazivé pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední rozloučení s komunistickým europoslancem Miloslavem Ransdorfem v Praze Strašnicích

Autorka vzkazu se jmenuje Martina Smutná, dle svých slov vystudovala Akademii výtvarných umění v kombinaci s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou v Praze, a tak prý Vitvarovy ideologicky zabarvené názory dobře zná.

A proto se diví, že novináře Respektu tak překvapila smršť obdobně osobních reakcí. „Jako novinář píšící pro jedno z nejčtenějších a nejvlivnějších médií v Česku nemůžete být přece natolik naivní, abyste si myslel, že Vaše zbrklé výroky na sociálních sítích projdou zcela bez povšimnutí,“ vzkázala Smutná Vitvarovi skrze server A2larm.

To, že Vitvar svůj tweet omlouvá nerozumem, však Smutná vzhledem k vážnosti tématu (politik komunistické strany = gulagy = Stalin nebo Hitler) nebere. „Z mého hlediska jste zbabělec – a navíc si zřejmě nejste vůbec vědom toho, jaký dopad podobné výroky mají,“ míní.

Smutná zdůrazňuje, že by Vitvar měl jako novinář přemýšlet o tom, co píše na sociální sítě, neboť si tam mnozí kvůli anonymitě dovolí ventilovat svou nenávist a frustraci či jednat přihlouple, důkazem čehož je obrovská vlna slovní nenávisti, mnohdy prý nechutně popisná. „Mám za to, možná naivně, že naším – a Vaším, coby novináře, o to víc – úkolem je snažit se veškerý žitý (fyzicky i virtuálně) prostor komunikace kultivovat, nikoli vulgarizovat,“ apeluje na Vitvara.

Plné znění komentáře ZDE

Vedoucímu kulturní rubriky Respektu se Spurná na závěr omluvila. „Vy jste si, s prominutím, z ideologických důvodů kopnul do mrtvého člověka. Já totéž udělala s Vámi. Jsem ráda, že mám tu možnost svému svědomí ulevit a konkrétnímu člověku, tedy Vám, se omluvit. Omlouvám se, smrt Vám nepřeju, stejně jako Vám nepřeju vlnu výhružek a napadání, byť jen slovního,“ napsala Smutná s tím, že Vitvarovi nezávidí fakt, že on už se omluvit nemůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…