Mrtvý německý šlechtic na Česku vysoudil 334 tisíc

09.02.2012 14:08

Posmrtné odškodnění Františku Oldřichu Kinskému přiznal Evropský soud pro lidská práva za zásahy státu do soudních procesů při snaze šlechtice o získání restitucí. Soud tak vyhověl stížnosti zesnulého Kinského, podle něhož byly jeho soudní procesy nespravedlivé, průběh restitučních řízení to však nijak neovlivní.

Mrtvý německý šlechtic na Česku vysoudil 334 tisíc
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle štrasburského soudu při procesech s Kinským, který se dožadoval navrácení údajně nespravedlivě zabaveného majetku, české úřady mohly svými výroky ovlivnit soudní jednání ve věci restitucí.

Výrok soudu ukládá České republice vyplatit odškodnění ve výši 10 tisíc eur (zhruba 250 tisíc korun) za způsobenou újmu a dalších 3380 eur (84 tisíc) na úhradu soudních výloh. Česká republika má možnost se do tří měsíců proti rozsudku odvolat.

O majetek přišli rodiče Kinského na základě Benešových dekretů, protože údajně kolaborovali s nacisty. František O. Kinský před svou smrtí v roce 2009 podal nejméně 157 žalob kvůli majetku v hodnotě 40 miliard korun, jde převážně o lesy a polnosti, ale třeba i palác Kinských na Staroměstském náměstí v Praze, v němž sídlí Národní galerie.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…