Mučení cosi vypovídá o státu, píše americký novinář Best. Prozrazuje co

12.12.2014 20:11

Americký novinář Erik Best na svém webu v návaznosti na zprávu o mučení, jehož se dopouštěla americká CIA, rozebírá právě tento fenomén. Ačkoli jde o odporný prvek lidského počínání, je v podstatě tak starý jako lidstvo samo. Vypovídá také něco o státech, které se k němu uchylují.

Mučení cosi vypovídá o státu, píše americký novinář Best. Prozrazuje co
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Fenomén mučení není v historii lidstva ničím novým. Best připomíná, že jde o velmi starý jev, který např. již v roce 1940 rozebíral George Ryley Scott v knize Dějiny mučení, jež vyšla již v roce 1940. Již tehdy i Američané věděli, že mučení používá policie, aby si vynutila přiznání na vězních. Podobně se to dělo mnohokrát v minulosti.

Někteří lidé obhajují mučení jako efektivní metodu získávání informací v krizových momentech. Jiní ospravedlňovali mučení jako určitou formu trestu, možná i proto si lidé neuvědomovali, jak moc je tento jev rozšířen. Fakt, že se o tom začíná mluvit, něco znamená pro každý stát, který se k mučení uchyluje.

„Mučení, jak poznamenává Scott, je výrazem autority a dominantního postavení státu. Historický význam odhalení mučení ze strany USA nespočívá v tom, že americká vláda provozovala mučení, to se děje odjakživa. Historický význam má způsob, jakým je stát za využívání tohoto projevu své autority a dominance otevřeně napadán. Stát, který mučí, ale už mu to neprochází, zkrátka ztrácí své dominantní postavení," upozorňuje Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…