Musí být jasné signály, vyzval v noci Zelenskyj. Signály, že půjdeme až do porážky ruského teroru

11.01.2023 7:22 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům. Sdělil jim, že Západ, demokratický svět, už dnes disponuje vším, co je třeba k zastavení ruské agrese na Ukrajině. Vedle toho prozradil, že nechal 4 poslance zbavit ukrajinského občanství. Vysvětlil proč.

Musí být jasné signály, vyzval v noci Zelenskyj. Signály, že půjdeme až do porážky ruského teroru
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj Ukrajincům sdělil, že osobně pokračuje v diplomatických jednáních s partnery, kteří mohou pomoct Ukrajině vytlačit ruského agresora z ukrajinské půdy ještě letos. Jednal prý s předsedou Evropské rady, s estonským prezidentem, s belgickým premiérem a s irským premiérem. Všechny požádal o vojenskou pomoc Ukrajině. O další pomoc. Včetně setrvání, případně posílení protiruských sankcí.

„Informoval jsem je o situaci na bojišti - o složité situaci v Doněcké oblasti, o neustálých ruských útocích a o tom, že Rusko nepočítá se svými lidmi, nešetří místní obyvatele a nezastaví se před žádnou trestnou činností,“ pravil ukrajinský prezident s tím, že toto ruské řádění je třeba zastavit dalšími dodávkami moderních zbraní na Ukrajinu. Zelenskyj zdůraznil, že partneři Ukrajiny tuto techniku mají k dispozici.

„Děkuji všem vůdcům, kteří nám pomáhají, za pochopení, že nyní je čas na nová silná rozhodnutí, na novou silnou podporu. Svobodný svět má vše, co je třeba k zastavení ruské agrese a k tomu, aby teroristický stát utrpěl historickou porážku. A to je důležité nejen pro nás. Je to důležité pro globální demokracii, pro všechny, kdo si váží svobody. Je to ještě důležitější nyní, kdy Rusko shromažďuje síly k další eskalaci. Společně s našimi partnery musíme udělat - a děláme to! - vše, abychom pánům Ruska dali jasně najevo, že jim žádná eskalace nepomůže. Porážka ruské agrese musí zůstat nezměnitelná bez ohledu na to, koho a co se Rusko pokusí vrhnout do boje,“ zaznělo od ukrajinského prezidenta.

Politici, s nimiž hovořil, toto podle Zelenského chápou. Chápe to prý i předseda Evropské Rady Charles Michel, s nímž podle svých slov Zelenskyj hovořil o finanční pomoci EU určené pro Ukrajinu.

„V této konfrontaci, v níž se Rusko snaží vyčerpat nás všechny - Ukrajince, Evropany i další partnery -, musí být signály jasné. Signály, že půjdeme až k porážce ruského teroru. Půjdeme společně a se zachováním stability na Ukrajině - finanční i sociální. A proto byla finanční podpora jedním z hlavních témat mého rozhovoru s Charlesem Michelem, stejně jako zbraně a další evropská integrace Ukrajiny,“ rozvedl myšlenku Zelenskyj.

Irské vládě poděkoval za zmrazení ruských aktiv na ostrově a konstatoval, že tyto peníze by měly být použity na obnovu Ukrajiny.

„Celkově jsem od své návštěvy Washingtonu absolvoval již asi třicet jednání s vedoucími představiteli a zástupci partnerských států. A doslova každým dnem cítím, jak roste odhodlání světa překonat ruskou agresi. Děkuji všem, kteří nám pomáhají bránit Ukrajinu a svobodu!“ uvedl Zelenskyj.

Než se rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, zmínil ještě jednu věc.

„A ještě jedna věc. Na základě materiálů připravených Bezpečnostní službou Ukrajiny a Státní migrační službou Ukrajiny a v souladu s ústavou našeho státu jsem rozhodl o ukončení občanství čtyřem osobám: Andrij Leonidovyč Derkač, Taras Romanovyč Kozak, Renat Raveliyovyč Kuzmin a Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk. Pokud se lidoví poslanci rozhodnou sloužit nikoli ukrajinskému lidu, ale vrahům, kteří přišli na Ukrajinu, budou naše kroky odpovídající. A nejsou to poslední taková rozhodnutí. Služby pracují,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…