Musí se ukázat, že Agrofert nevyhrává výběrová řízení díky Babišovi, žádá Bělobrádek

03.08.2014 14:59

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ve středu požádal vládu, aby zřídila monitorovací výbor pro Správu státních hmotných rezerv. Myslí si totiž, že se s hmotnými rezervami ve velkém obchoduje, a chce také rozptýlit obavy ze střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše.

Musí se ukázat, že Agrofert nevyhrává výběrová řízení díky Babišovi, žádá Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Kontrola ukázala, že státní hmotné rezervy, kde chybělo třeba 700 tisíc litrů nafty, které tam fyzicky měly být, jsou velmi lukrativním artiklem, s nímž soukromé firmy velmi rády obchodují. Na správném čase naskladnění a vyskladnění zásob z rezerv můžete vydělat obrovské peníze,“ upozornil Pavel Bělobrádek v rozhovoru pro týdeník Echo.

V souvislosti s tím se někdy zmiňuje firma Agrofert Andreje Babiše. „Ve státních rezervách máte palivo, obilí, maso. V tom všem Agrofert podniká. Proto jsem přesvědčen, že je potřeba, aby vládní monitorovací výbor vznikl a rozptýlil obavy ze střetu zájmů,“ vysvětluje šéf lidovců.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

V monitorovacím výboru by byli ministři průmyslu, zemědělství a financí. „Aby veřejnost viděla, že je tady nějaký dohled, důsledně kontrolující obchody instituce, u níž má velké zakázky firma ministra financí. Aby bylo jasné, že si z toho nikdo nedělá zlatý důl. Problém není, že by se firmy dostaly k zakázkám bez výběrových řízení, ale v čase, kdy věci do skladů státních rezerv fyzicky dodají a kdy je naopak poté, co se nevyužijí, stahují zpět,“ dodává Bělobrádek.

„Je fakt, že pan Babiš to má s obrovským záběrem Agrofertu složité. Musí se transparentně ukázat, že firmy Agrofertu nevyhrávají výběrová řízení proto, že je pan Babiš ve vládě,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…