Musíme Romům najít lokalitu, kde budou moct vést svůj způsob života. Mimo Prahu, dodal rychle Válek

15.05.2022 12:30 | On-line

V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News diskutoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s poslancem a záchranářem Jiřím Maškem (za ANO). V Česku momentálně pobývá přes 300 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny. Válek ujišťoval, že se vše zvládne. „Já mohu garantovat, že se nestane, aby pro české občany nebyl k dispozici jakýkoliv lék nebo jakákoli péče,“ zdůraznil Válek. Ale v prvé řadě žádal své spoluobčany, aby měli pochopení i pro romské uprchlíky z Ukrajiny.

Musíme Romům najít lokalitu, kde budou moct vést svůj způsob života. Mimo Prahu, dodal rychle Válek
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Ministr Válek v Partii

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Moderátorka Terezie Tománková hned v úvodu připomněla situaci na hlavním nádraží v Praze, kde pobývají stovky romských uprchlíků z Ukrajiny.

„Já jsem rád, že tady se zapojují neziskové organizace a pomáhají. Oni (Romové) byli zvyklí na určitý způsob života, ale ten není v Česku úplně kompatibilní. My hledáme cestu, jak jim umožnit, aby se jim žilo co nejlépe, ale aby zároveň neohrožovali ostatní. ... To jsou opravdu velké rozsáhlé rodiny, tady slovo klan není úplně namístě, a my musíme najít nějakou lokalitu, kde se jim bude dobře žít. Tady já bych prozatím požádal o trpělivost. Tady je potřeba najít nějaké lokality mimo Prahu, kde budou spokojení, kde budou moct vést svůj způsob života. Ale k tomu budeme muset tu lokalitu najít,“ žádal Válek.

Vláda prý hledá takovou lokalitu ve spolupráci s hejtmany.

Mašek konstatoval. že k situaci, jaká je teď na hlavním nádraží v Praze, vůbec nemuselo dojít, pokud by vláda od počátku důkladně uprchlíky prověřila. České úřady byly místo toho velmi vstřícné, což je podle Maška na jednu stranu pochopitelné, ale na straně druhé to s sebou nese problémy. „Nám uteklo na začátku strašně moc a teprve teď, když už máme 340 tisíc uprchlíků, tak to začínáme řešit a kontrolujeme ty pasy. Ti, co mají ty maďarské pasy, tak mohli být vraceni. Je to kombinace přílišné vstřícnosti v kombinaci s těmi identifikačními prvky,“ upozornil Mašek.

Válek znovu žádal občany o trpělivost a kolegy politiky, aby lidem vysvětlovali, že je třeba pomáhat i romským uprchlíkům z Ukrajiny, protože i na ně dopadaly ruské bomby a museli utéct. „Musíme být v této fázi vstřícní i vůči romským uprchlíkům z Ukrajiny a musíme najít nějakou tu lokalitu, kde se jim povede dobře, a zbytečně tu situaci nehrotit,“ nabádal Válek.

„Tady bych řekl i to, že se nejedná o roky, ale o měsíce, protože ta válka prostě musí skončit,“ obracel se ministr dál na diváky s tím, že na některých místech už se zvedl důrazný odpor českých občanů.

Mašek upozornil, že stanové městečko, které v Praze vzniklo, je jen dočasným řešením. „Měli bychom stavět nějaká kontejnerová městečka, jako kdysi pan Čunek, jak se tím proslavil, ono to docela fungovalo. ... My nemáme migrační plán jako celek a nemáme migrační plán ani tady pro Prahu,“ konstatoval Mašek.

A zabrousil do politické roviny celé věci. Upozornil, že Maďarsko nemusí být nakloněno přijímání uprchlíků zpět na maďarské území kvůli tomu, jak někteří koaliční politici mluvili např. o maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi. Mašek vyjádřil naději, že se nám to teď snad nevrátí jako bumerang.

Moderátorka poté otevřela další téma – zda české zdravotnictví opravdu zvládne nápor více než 300 tisíc uprchlíků.

Válek ujišťoval, že ano. „Já mohu garantovat, že se nestane, aby pro české občany nebyl k dispozici jakýkoliv lék nebo jakákoli péče. Ukrajinští uprchlíci nedostávají přednost ve zdravotnických zařízeních,“ zdůraznil.

Oznámil, že připravuje kroky, jak navýšit počty lékařů tak, aby bylo možné postarat se jak o české občany, tak o válečné uprchlíky z Ukrajiny. Mašek uznal, že o toto se Válek opravdu snaží, ale zdůraznil, že v Česku se ročně rodí asi 110 tisíc dětí. A teď tu je stejný počet dětí z Ukrajiny. České zdravotnictví to podle Maška opravdu zvládne, ale nebude to snadné. Tak to vidí poslanec ANO.   

Válek: Covid jako noční můra? Ne!

Terezie Tománková přehodila diskusní výhybku do třetice a věnovala pozornost covidu.

Válek tvrdil, že vláda bude na podzimní vlnu připravena. Prý spustí další kampaň na podporu očkování. Mašek do toho ministrovi vstoupil a konstatoval, že kampaň na podporu očkování je třeba spustit už teď, protože pokud bude třeba přeočkovat nějakých 5 milionů lidí, bude to potřebovat čas, ale taky lidskou kapacitu.

Upozornil, že povinné očkování, alespoň pro některé profesní skupiny, mohlo pomoci. A tady se Válek ohradil. „Vzpomeňte si, jak to dopadlo v Rakousku. Totální fiasko. Je dobře, že jsme ho zasekli. Ale kdyby to prošlo, tak to bude stát peníze z veřejného zdravotního pojištění,“ upozornil člen vlády.

„Vy jste volili tu cestu, která stála hodně peněz, volili jste lockdowny,“ pokračoval s tím, že současná data ukazují, že lockdowny příliš nepomohly. V počtu nadúmrtí si dobře vedlo Švédsko, které se lockdownům vyhýbalo.

Podle Válka teď bude nutno proti covidu očkovat rok co rok. Nebude to prý jen o čtvrté dávce. „Ne čtvrtou; další dávkou. A každý rok to bude pokračovat, dokud covid nezmizí. Ten cíl je vysvětlit, že covid není noční můra z Elm Street. Ale je to smrtelně nebezpečná nemoc s možnými dlouhodobými následky, u které jedinou prevencí u lidi 55+ a u lidí s komorbiditami, je očkování,“ prohlásil Válek.

A pokračoval. „Chtěli bychom, aby firma Pfizer nevyráběla vakcíny, o které nebude zájem,“ zmínil ministr. A tady hodlá spolupracovat se slovenským ministrem zdravotnictví a obecně s celou EU, „protože EU má ve vztahu k farmaceutickým firmám větší sílu“.

Když se ke slovu znovu dostal Mašek, připomněl, že na počátku nebylo snadné odhadnout, kdy budou k dispozici očkovací látky a testování. A že uzavírání ekonomiky bylo cestou, jak se bránit šíření nemoci covid-19.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…