Musíme českou armádu připravit na možný střet s Ruskem, doporučuje expert

29.05.2022 11:28

V posledních týdnech se hodně mluví o chybách a o mnohdy zastaralém vybavení, které Rusové nasazují ve své válce proti Ukrajině. Bezpečnostní expert Jan Ludvík, který působí na Katedře bezpečnostních studií IPS FSV UK však upozorňuje, že mnohé země NATO by si měly zamést také před vlastním prahem.

Musíme českou armádu připravit na možný střet s Ruskem, doporučuje expert
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Z rozkazu Vladimira Putina vtrhla 24. února ruská armáda na sousední svobodnou Ukrajinu, ale v úvodu tažení dělala chybu za chybou. To je jeden z důvodů, proč se ukrajinským vojákům podařilo před ruskými agresory uhájit hlavní město.

Jan Ludvík však upozorňuje, že některé členské státy NATO, Česko nevyjímaje, by si měly zamést také před vlastním prahem, protože v Německu, v Česku a v dalších zemích byly výdaje na obranu v posledních letech příliš nízké na to, v jakém stavu je leckteré vojenské vybavení nejednoho členského státu Aliance.

„Připravit armádu na případný budoucí konflikt s Ruskem bude klíčový úkol i pro českou vládu. Její dosavadní reakce na ruskou invazi si nepochybně zaslouží mnohá slova chvály, včetně dodávek vojenského materiálu, a to zejména těžké techniky, kterou Ukrajina zoufale potřebuje a kterou se jiné státy zpočátku poskytnout zdráhaly. Právě dodávky těžké techniky na Ukrajinu však ukazují, že kromě pochvaly je třeba i varovné zdvižení prstu. Je totiž poměrně pravděpodobné, že jejich část pochází z mobilizačních zásob české armády. Jenže jinde se brát nedalo – a ani v mobilizačních zásobách toho Česká republika nemá úplně moc,“ napsal odborník v textu pro Lidové noviny.

Česko disponuje armádní silou dvou brigád a jednoho výsadkového pluku, který je navíc podle Ludvíka plukem materiálně relativně slabým. Ukrajinská armáda je podle něj mnohem větší, i když rozpočty Ukrajiny a Česka jsou srovnatelné.

Zkrátka a dobře, prý máme co dohánět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…