Musíme postavit zahraniční politiku na národních zájmech, prohlásil Fischer

30.09.2012 13:22

Budoucí prezident bude mít silnější pozici díky přímé volbě. Kandidát Jan Fischer proto slibuje, že bude ve svých názorech pevný. Odmítl srovnávat, zda se v případě zvolení bude chovat stejně jako Václav Klaus vůči vládě nebo zda se spíš upozadí. V zahraniční politice by mělo být Česko jednotné a hledat si spojence pro prosazení svých cílů. Navrhuje uplatňovat tzv. soft power a se sebevědomím přistupovat k takovým zemím jako je Rusko. Řekl to v rozhovoru pro server Týden.cz.

Musíme postavit zahraniční politiku na národních zájmech, prohlásil Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

V případě zahraniční politiky by se snažil najít shodu na konceptu, který by pak prosazoval všemi dostupnými prostředky.

V zahraniční politice musíme používat přesvědčivost, kulturní vztahy a lidská práva

Podle Fischera se Česko musí zajímat o zahraniční politiku a hledat si pro své cíle spojence. „Pro zemi, která má dimenzi jako Česká republika, je strašně důležité to, čemu se v hantýrce říká soft power (soft power znamená například přesvědčivost, kulturní vztahy, lidská práva). Umět ji postavit na českých národních zájmech, ty umět artikulovat, mít pořádek doma, bez nějž sebelepší zahraniční politika nebude působit přesvědčivě,“ řekl serveru Týden.cz.

Spojencem pak nemusí být jen Velká Británie, která jako jediná země spolu s Českem odmítla Unii podepsat pakt o rozpočtové kázni. Fischer klade důraz na euroatlantickou vazbu. Vadí mu proto, že se dříve Evropská unie vymezovala vůči Spojeným státům. Lisabonská strategie například hlásala dohonit či předhonit ekonomiku USA (nesouvisí s Lisabonskou smlouvou).

Jsme součást NATO. Musíme ukázat dobrý trend ve financování obrany

Česká republika nade vší pochybnost patří jak do Evropské unie, tak do NATO. Zde náš stát dlouhodobě dokazuje, že je schopen posílat vojáky na zahraniční mise. Česká účast na misích je v rámci NATO respektovaná. Podle Fischera je v tom třeba vytrvat.

Je také potřeba ukázat, že je Česko ochotné vynaložit určité výdaje na obranu. Nemusí se prý hned dosáhnout stanovené hranice 2 procent HDP, ale je potřeba ukázat dobrý trend.

K Rusku přistupovat se sebevědomím jako k významnému partnerovi

Fischer připustil, že je dobré rozvíjet investice a obchod s Ruskem, které patří mezi nadějné trhy pro české firmy. Přesto by stát neměl zapomínat na dodržování lidských práv. „Respektovat je jako významného partnera a současně se k němu chovat sebevědomě,“ řekl Fischer v rozhovoru pro Týden.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …