Musíme postupovat dál proto, aby v zemi byly další svobodné volby! Jourová v rádiu znovu uhodila na Polsko

25.07.2017 17:40

Evropská komisařka Věra Jourová (ANO) se v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu vyjádřila především k současné situaci v Polsku.

Musíme postupovat dál proto, aby v zemi byly další svobodné volby! Jourová v rádiu znovu uhodila na Polsko
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

„Hodnotím to jako vývoj dobrým směrem. Pan prezident tomu dal i velice dobré odůvodnění, kdy mimo jiné řekl, že se lidé nemají bát svého státu,“ vyjádřila k plánovanému vetu prezidenta Andrzeje Dudy ke kontroverzním zákonům o nejvyšším soudu a o soudní radě. Tyto zákony prosadila vládní strana Právo a spravedlnost. „Situaci sledujeme, budeme o tom jednat zítra,“ sdělila Jourová k plánované diskusi Evropské komise.

Jourová se také rozhovořila o evropských fondech, kdy popřela, že by měly být finanční toky do Polska pozastaveny. Apeluje však na Polsko, aby země zůstala právním státem. Nechtěla předjímat, jak se bude dále postupovat. „Je ale důležité vidět na reakci Polska, že by se celá věc měla vyvíjet jiným směrem,“ zmínila Jourová. A hovořila mimo jiné i o tom, že by zemi mohla být odebrána hlasovací práva. „Myslíte si, že si můžeme dovolit rezignovat? Komise musí konat. Lisabonská smlouva nám dává pravomoc tuto věc řešit,“ sdělila. 

Jak se však vyjádřila k situaci v Polsku, proběhly tam svobodné volby a vládne tam strana, která získala většinu. „Polsko se ale tím, že se stalo státem Evropské unie, přihlásilo k určitým principům. Vidíme, že toto může být nyní porušováno,“ sdělila s tím, že i z toho důvodu vnímá jako důležité pravomoci Evropské komise k případnému zasáhnutí. „Musíme postupovat dál proto, aby v zemi byly další svobodné volby,“ dodala.

Řeč pak byla i o dvojí kvalitě potravin, kterou Jourová v současné době odmítá. "Budu do určité výše financovat i testy, které by měly probíhat na národních úrovních,“ sdělila Jourová, že chce zjistit, o jaké výrobky jde. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…