Musíme se probrat a pečovat o obranu, hájí novodobé odvody Černochová

16.06.2014 17:55

Od roku 2005 už nemá Česká republika základní vojenskou službu. Nyní začalo být toto téma opět aktuální a objevují se úvahy, zda „vojnu“ neobnovit. Podle poslankyně Jany Černochové se Češi musí probrat a pečovat o svoji obranu.

Musíme se probrat a pečovat o obranu, hájí novodobé odvody Černochová
Foto: archiv J. Černochové
Popisek: Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Nyní má Česká republika přibližně 20 tisíc vojáků, ale potřebuje aktivní zálohy. „Říkáme tomu odvody, ale jde o zařazení do evidence a zdravotní testování. Neznamená to, že člověk bude odveden,“ popsala ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Jana Černochová, jak by změna vypadala.

Pokud se teď povolá člověk do zbraně, je schopen nastoupit do armády až po 72 dnech – a to je velice pozdě. Podle nových pravidel by byli schopní lidé v evidenci, a pokud by nastalo bezpečnostní riziko, byli by vysláni na cvičení. Zde by strávili 12 týdnů nebo případně i více, pokud by měli dobrovolně zájem o specializaci.

„Pokud se budeme spoléhat pouze na profesionální armádu a ztratíme jako občané vůli se nějak podílet na obraně naší země, tak je to hrozně špatné,“ varuje Černochová, která je ve sněmovně členkou Výboru pro obranu.

„Gruzie v roce 2008 pro nás měla být jakýmsi budíčkem, že to prostředí kolem nás se mění,“ tvrdí poslankyně. Nečeká prý, že by Rusko pokračovalo v expanzi a začala válka. „V rámci České republiky se ale musíme probrat a pečovat o obranu,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…