Musíme zabránit smrtícímu koktejlu, který chystají ANO, ODS a TOP 09, hřímá Zaorálek

20.06.2017 17:38

V úterý dorazil do Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu volební lídr ČSSD a ministr Lubomír Zaorálek. Prozradil, jak chce zastavit pád sociální demokracie do volební propasti. Zásadním úkolem ČSSD je zastavit smrtící koktejl, který prý lidem chystá Andrej Babiš se svým hnutí ANO, ale i ODS či TOP 09. Zaorálkovi se dokonce zdá, jako by se tyto tři strany chystaly na koalici.

Musíme zabránit smrtícímu koktejlu, který chystají ANO, ODS a TOP 09, hřímá Zaorálek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek je rád, že se ČSSD dokázala v klidu domluvit na tom, že premiér Bohuslav Sobotka už nebude předsedou strany ani volebním lídrem. Jde prý o důkaz lepší politické kultury v ČSSD, na které lze stavět. V tuhle chvíli ale půjde o něco jiného, a ne o vnitřní dohody v ČSSD.

„Ono záleží na tom, co v kampani předvedete. Dnes jde o to, abyste lidi přesvědčili, že jste na jejich straně,“ prozradil Zaorálek. A ČSSD prý je na straně lidí, protože bude usilovat o to, aby nejbohatší Češi a největší firmy platili na daních víc než dosud. 

Naproti tomu pravicové strany v čele s ANO Andreje Babiše údajně na voliče nemluví. „Já jsem byl šokován, když jsem zjistil, že TOP 09, ODS a ANO mají v programech cosi podobného, jako by se chystaly na novou koalici. Oni opět kombinují politiku škrtů a poplatků... To je politika, kterou zavedl pan Topolánek a pak to převzal pan Nečas, což v době krize bylo úplně nejhorší. ČSSD musí udělat všechno, co je možné, aby opakování tohoto smrtícího koktejlu zastavila,“ hřímal z přenosového vozu rozhlasu Zaorálek.

Naší zemi se ekonomicky daří, jenže lidé jsou relativně chudí. Dá se také říci, že narůstá propast mezi bohatými a chudými. Sociální demokraté to chtějí změnit třeba tím, že daněmi více zatíží ty občany, kteří vydělávají nad 80 tisíc korun měsíčně. Pokud někdo vydělává 100 tisíc nebo víc, ČSSD na něj bude ještě tvrdší. Podle Zaorálka je to spravedlivé.

Pár slov padlo také k uprchlické krizi a k uprchlickým kvótám. Tady teď nejde o to, že bychom si chtěli jen kopnout a říct, kašleme na to. Jestliže jsme už docílili toho, že Velká Británie opouští EU, tak už bychom neměli opakovat stejné chyby,“ varoval Zaorálek. „Lidé musejí mít pocit, že Evropa je jejich,“ doplnil.

Kvóty na uprchlíky sice byly prosazeny, jenže podle Zaorálka opravdu uprchlickou krizi neřeší, a pokud na nich bude EU jako celek trvat, může se stát, že Evropané řeknou: my vám na to kašleme. Tomuto scénáři je třeba se vyhnout. Zaorálek má podle vlastních slov obavy z toho, že se bude Unie dál štěpit. Prý by to rozhodně nebylo v zájmu České republiky. Ministr zahraničí se tady názorově rozchází s exprezidentem Václavem Klausem, který prohlásil, že je čas uvažovat o odchodu Česka z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…