Muslimové hrdinně bojovali proti Hitlerovi. Na levicovém webu o tom spouštějí celý seriál

04.07.2015 20:02

Politolog a právník Marek Čejka, který se specializuje na problematiku Blízkého východu, nabídl Deníku referendum sérii tří článků o islámu. Žil v Jeruzalémě, býval asistentem Ústavního soudu ČR a dnes přednáší na několika univerzitách. Ve svém prvním článku se snaží ukázat, že Arabové se účastnili obou světových válek, Židé a Arabové bok po boku bojovali v první válce a ve válce druhé bojovali znovu proti Hitlerovi. A jak se jim Spojenci odvděčili?

Muslimové hrdinně bojovali proti Hitlerovi. Na levicovém webu o tom spouštějí celý seriál
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Čejka čtenářům prozrazuje, že se byl podívat na hřbitov u Verdunu, kde v první světové válce zemřely desetitisíce vojáků. Vedle sebe najdeme hroby se jmény Francouzů, ale také židovské či arabské náhrobky. Muslimové a Arabové, což nemusí být vždy totéž, bojovali bok po boku se západními Spojenci proti Německu, ale také po boku Německa v řadách turecké armády. Světová válka byla skutečně světová. Umíraly v ní tisíce muslimů a Arabů. Totéž lze říci o válce druhé, kde muslimské jednotky z Pákistánu a Indie bojovaly proti nacistům.

Celý text najdete zde

„V době druhé světové války vytvořili obyvatelé Indie a dnešního Pákistánu po boku Británie největší dobrovolnickou armádu v dějinách světa o síle až dva a půl milionu mužů. V této armádě bojovalo proti silám Osy přibližně 30 procent muslimů,“ píše Čejka. O tom veliká část Evropanů a Čechů ani neví. Možná si ani neuvědomují, jak se Spojenci vojákům „z kolonií“ za jejich statečnou pomoc odvděčili. Ve zkratce lze říci, že je přehlíželi, a pokud už po válkách plnili nějaká přání muslimů a Arabů, pak jen neochotně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…