Muž, který může být novým americkým ministrem zahraničí, způsobil paniku nejen v Britských listech

12.12.2016 19:04

Server Britské listy Jana Čulíka důrazně varuje před vlivem, který ruský prezident Vladimir Putin získává v americké politice. Pokud o tom snad někdo pochybuje, ať se podívá na to, koho se 45. prezident Donald Trump rozhodl jmenovat příštím ministrem zahraničí. Šéfem americké diplomacie se podle všeho stane ředitel ropného gigantu ExxonMobile Rex W. Tillerson, který dokonce obdržel vyznamenání od Putina.

Muž, který může být novým americkým ministrem zahraničí, způsobil paniku nejen v Britských listech
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Nejmocnější pán v Kremlu Vladimir Putin získává stále větší vliv na politiku Spojených států. Do karet mu nahrálo zvolení Donalda Trumpa 45. prezidentem USA. Americká CIA v této souvislosti upozorňuje, že Ruská federace Trumpa na cestě do Bílého domu podporovala. V předvolební kampani na to opakovaně upozorňovala demokratka Hillary Clintonová, která nakonec ve volbách s Trumpem prohrála. Americký miliardář a příští prezident ovšem důrazně popřel, že by mu ruská strana jakkoli pomáhala.

Aki Peritz pro server Daily Beast píše, že Obama a další přední představitelé USA od září věděli o tom, že se ruská strana může pokusit ovlivnit volby. Jenže s tím nikdo nic nedělal. „Po zvážení je právě tohle nejvíce alarmující aspekt celé aféry: Ne že Rusko provedlo úspěšnou vlivovou kampaň proti Americe, ale že naši zákonodárci z obou stran nedokázali podniknout agresivnější úsilí, aby tuto metastázující hrozbu naší demokracii zastavili. Konkrétněji, že Barack Obama nebyl ochoten energicky reagovat a konfrontovat ruskou nepřístojnost a že lídr senátního klubu Republikánské strany Mitch McConnell byl otevřeně stranický ve svém rozhodnutí potlačit zpravodajské informace,“ píše Peritz.

Server WikiLeaks přinesl informace zevnitř Demokratické strany a kdo ví, kdo přesně za tímto serverem stojí. Ohroženi mohou být i republikáni, protože Rusové mohli leccos zjistit třeba na Donalda Trumpa a obě velké americké strany, což je podle Peritze zásadní problém. Tajné služby tady odvedly kus práce a politici s touto prací naložili velmi lehkomyslně. Trump informace o ruském vměšování smetl ze stolu s tím, že tajné služby na počátku tisíciletí také tvrdily, že má irácký diktátor Saddám Husajn k dispozici velmi nebezpečné zbraně hromadného ničení, což se však nepotvrdilo.

Server Britské listy s odvoláním na zahraniční zdroje podotýká, že to není jediný ruský stín visící nad Trumpem. Příštím americkým ministrem zahraničí by mohl být generální ředitel nadnárodního ropného a plynárenského gigantu ExxonMobile Rex W. Tillerson. Jde o muže, který kritizoval zavedení protiruských sankcí, protože zhatily některé společné projekty ExxonMobile s ruským státním gigantem Rosněfť. Tillerson sám obdržel státní vyznamenání od Vladimira Putina.

„Tillerson byl v ExxonMobilu šéfem státu uvnitř USA. ExxonMobil je ekonomicky větší než mnohé země. Má vlastní zahraniční politiku a vlastní bezpečnostní jednotky. Jako stát má mnoho společného se státem, který řídí Putin a (Igor) Sečin,“ píše server. Igor Sečin řídí již zmíněný Rosněfť. 

„ExxonMobil používá ve svých externích vztazích i uvnitř firmy kulturu zastrašování. Způsobují, že se jich lidé bojí,“ vysvětlil Steve Coll, autor knihy Private Empire o firmě ExxonMobil.

To ovšem stále není všechno. V sérii článků z dnešního dne server Jana Čulíka podotýká, že ohroženy nejsou jen Spojené státy, ale i další země Západu. Putin hledá spojence v Británii, Francii i jinde. „Snaží se obratně využít sil, které již na Západě existují. Nezakládá v cizích zemích vlastní komunistické strany, jako to dělal Stalin. Vybírá si v každé zemi spojence podle toho, jaká nabídka tam existuje, a podporuje ho. Protože je však jeho režim mnohem vágněji ideologicky profilován, než býval sovětský komunismus, nemá problém uzavírat aliance v širokém vějíři od ultrapravice (jako francouzská Národní fronta) až po ultralevici (jako německá Die Linke). Ať už se do volebního procesu v demokracii vměšují Rusové, Číňané, Marťané nebo trpaslíci, v každém případě taková činnost podkopává důvěru občanů v politický systém, a je tedy nebezpečná,“ píše Karel Dolejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…