Muž s rudými trenkami se drsně pustil do Zemana, hrozil konflikt. Prezident ale kontroval: Víte, co zažil Zaorálek v Arábii...

04.11.2015 17:30

REPORTÁŽ "Migraci nazývám invazí do Evropy mající za cíl rozvrátit ekonomické, sociální, kulturní a politické struktury v Evropě," konstatoval prezident Zeman při diskuzi s občany Svitav. Ta byla místy bouřlivá, kritik na něj za nesouhlasného bučení a křiku publika mával červenými trenýrkami s tím, že je Zeman tendenční a sprostý. Do kulturního centra Fabrika ve Svitavách si přišlo prezidenta Zemana poslechnout a popovídat si s ním ve středu 4. listopadu po poledni šest stovek lidí. Podle jednoho z nich je to ten "nejlepší prezident jaký může být", objevil se však i Zemanův kritik mávající červenými trenýrkami.

Muž s rudými trenkami se drsně pustil do Zemana, hrozil konflikt. Prezident ale kontroval: Víte, co zažil Zaorálek v Arábii...
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Nejdříve bych panu prezidentovi rád zamával červenými trenýrkami. Jsem totiž nadšen tím, co vymysleli Ztohoven. I když některými jinými jejich akcemi jsem nadšen nebyl. Ale tyhle jejich trenýrky bezvadně pasují k panu prezidentovi. To vymysleli geniálně," prohlásil ze čtvrté řady kritik hlavy státu a chtěl pokračovat. Nemohl. Ozval se totiž pískot, bučení s výkřiky "Jak se sem dostal" a jiné ještě mnohem peprnější výrazy. Jeden muž vstal ze svého sedadla a otočil se k němu s rozzlobeným výrazem ve tváři. V tu chvíli hrozil konflikt. Stačil ale razantní pokyn ochranky a k žádnému fyzickému kontaktu nedošlo. Do rozbouřené situace se vložil i prezident a trenýrkáře požádal, aby formuloval konkrétní otázku a poblahopřál mu ke krásnému spodnímu prádlu. 

Anketa

Jste ochotni u sebe ubytovat uprchlíka?

2%
98%
hlasovalo: 22207 lidí

"Přišel jsem sem s tím, že panu prezidentovi ty trenýrky věnuju. Aby mu připomínaly, jak se chová tendenčně, primitivně a často i sprostě," konstatoval muž za nesouhlasných výkřiků ostatních. "Mám otázku. Vysoký komisař OSN obvinil Českou republiku ze systematického porušování práv uprchlíků a zároveň vyjádřil znepokojení nad xenofobními projevy, včetně islamofobních výroků prezidenta Zemana. Na to pan Ovčáček pravil: Jedním z nejdůležitějších výdobytků listopadových událostí v roce 1989 je svoboda slova a svoboda názoru. Takováto prohlášení jdou proti tomuto duchu. Takže já říkám k tomu, že kdo kritizuje prezidenta, jde proti svobodě slova? Ptám se, co je to za blábol. To opsal z Haló novin? Nerozumím tomu," ptal se prezidentův oponent.

Ženy kamenujeme za městem

Zeman odpověděl: "Ten, kdo druhé označuje za islamofoby, v podstatě brání lidem kritizujícím islám vyjádřit svůj svobodný názor. Jinými slovy, ten, kdo kritizuje islám, nebo ilegální migraci - a nezapomeňte, že tato migrace je podle našich zákonů ilegální, překročení hranice bez povolení je trestným činem, ten má právo svůj názor vyjádřit. Aby například řekl, že nesouhlasí s tím, že v islámských zemích je z veřejného života vylučována polovina populace, to jest ženy. Že část z nich nemá přístup ani ke vzdělání, ani k veřejným funkcím. Že stále existuje právo šária," upozornil Zeman a poté citoval ministra zahraničí Zaorálka. "Ten mi vyprávěl o zážitku z hlavního města Saúdské Arábie Rijádu. Tam mu říkali: Pane ministře, kdybyste nepřijel o něco později, mohl jste na hlavním náměstí vidět popravu stětím. A Zaorálek se zeptal - To popravujete i ženy? Odpověď zněla - Ne. Ženy kamenujeme za městem. To máte jasný a konkrétní příklad. Má-li někdo výhrady k nějakému náboženství, má právo je svobodně vyjádřit. A to je ta svoboda slova, o které mluvil tiskový mluvčí."
 

Prezident Zeman v kulturním centru ve Svitavách

Poté si pro změnu vzal slovo muž, který pronášel na prezidenta vyložené chvalozpěvy. "Jste nejlepším prezidentem, jakého jsem kdy poznal. Vedete si velice dobře. Jsem rád, že tady jste a ještě budete. Protože nikdo jiný takový nebyl a nebude," řekl. Sál souhlasně zatleskal, na což Zeman reagoval, že by se prý začervenal, kdyby mu správně fungovalo prokrvení pokožky.
 

Iráckou krizi zavinily USA. Francie a Itálie se podílely na převratu v Libyi, zaznělo z publika

Dalšího návštěvníka zajímala situace okolo migrace. "Kdyby nebylo vměšování USA a dalších do arabských a afrických zemí, tak by takováto situace nebyla," prohlásil muž sedící ve druhé řadě.
 
"Je pravda, že iráckou krizi zavinily Spojené státy, protože tam vtrhly pod záminkou toho, že tam jsou zbraně hromadného ničení. Žádné tam ale prokazatelně nebyly. Dokonce i Tony Blair se za to nedávno veřejně omluvil," upozornil prezident. "Máte pravdu, že Evropská unie, zvláště Francie a Itálie, se velmi silně podílela na převratu v Libyi. Takže teď máme v Libyi asi pět vlád, které se vzájemně neuznávají a řádí tam islámské milice," doplnil a položil si otázku. "Proč jsou součástí migrace lidé z Bangladéše, Senegalu, Eritreje, Kosova, Albánie a dalších zemí? Podle mého názoru je migrace velmi dobře organizovaná a financovaná ze zdrojů, které raději nebudu jmenovat. Je tady síť několika tisíc převaděčů. Z tohoto důvodu migraci nazývám invazí do Evropy mající za cíl rozvrátit ekonomické, sociální, kulturní a politické struktury v Evropě. A jestli něco vyčítám EU, tak to, že nedokáže bránit své vnější hranice, protože to je povinností každého státu," sdělil prezident Zeman.
 

Suverénní právo každé země je, koho vpustí na své území

Doktora Šafáře zajímalo, zda nehrozí Evropské unii rozpad. Zeman připomněl, že Unie si prošla už celou řadou krizí a vyšla z nich posílena. "Rozpad jí nehrozí, ale měla by se zbavit zemí, které nejsou schopny provést ekonomické reformy, jsou zadlužené a od ostatních vyžadují, ať platí jejich dluhy," uvedl s tím, že toto je první předpoklad reformy Evropské unie. Tím druhým je podle něj respektování principu subsidiarity. "To znamená, že Evropská unie má rozhodovat o věcech jako je třeba ochrana vnějších hranic a neplést se do národních práv. Protože suverénní právo každé země je, koho vpustí na své území. Pokud se toto rozhodnutí přenáší na Evropskou komisi, ztrácíte suverenitu," domnívá se Zeman.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Prasárna, špína“. Výtrysky křesťanské lásky kvůli knize o Zemanovi

22:52 „Prasárna, špína“. Výtrysky křesťanské lásky kvůli knize o Zemanovi

„Řada církevních hodnostářů, věřících i novinářů stále hledá své dno,“ komentovala dění okolo křtu k…