Muž si nahrával jednání zastupitelstva. Soud mu to teď schválil

04.04.2012 22:32

Soud vyhověl žalobě Martina Kalendy, který si stěžoval, že mu na jednání zastupitelstva zakazovali pořizovat si zvukový záznam. Následně na něj zastupitelé poslali policii, soud ale rozhodl v jeho prospěch.

Muž si nahrával jednání zastupitelstva. Soud mu to teď schválil
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Martin Kalenda z Pleteného Újezdu na Kladensku si může nahrávat zvukový záznam z jednání svého zastupitelstva. Rozhodl tak pražský městský soud. Kalenda si totiž u něj stěžoval na šikanu od policistů, které na něj zastupitelé zavolali.

Pokud by některý ze zastupitelů nechtěl, aby byl nahráván, z důvodu porušování osobních práv, má se obrátit se žalobou na soud. Ne ale volat strážníky. "Zejména je třeba zdůraznit, že řešení takového sporu nenáleží mezi úkoly Policie České republiky (...) Soud proto dospěl k závěru, že zásah Policie České republiky byl nezákonný, neboť k němu nebyl žádný zákonný důvod," stojí v rozsudku.

Policie navíc nesmí Kalendovi bránit v dalším nahrávání na jednáních zastupitelstva. Ministerstvo vnitra mu nyní zaplatí náhradu za soudní náklady ve výši 12 tisíc korun.

Starosta Jaroslav Kolbek zavolal loni 27. září policisty, protože Kalenda chtěl nahrávat i přítomné neúřední osoby, které k tomu nedaly souhlas. Kalenda však následně namítal, že jednání je veřejné, a tudíž na něm může nahrávat veškerá vystoupení lidí.

Městský soud se s ním nakonec ztotožnil: "Každý je oprávněn pořizovat si pro své účely zvukový záznam zasedání zastupitelstva obce, a to včetně proslovů či jiných projevů soukromých osob, neboť nemají charakter projevů osobní povahy.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…