Muž vypadá islámsky, kavkazsky, zaznělo z ČT ke snímku možného útočníka z Petrohradu

03.04.2017 19:07

Devět mrtvých a dvacet zraněných. Taková je zatím poslední bilance odpoledního útoku v petrohradském metru. Ve speciálním vysílání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu se k němu vyjádřili mnozí hosté.

Muž vypadá islámsky, kavkazsky, zaznělo z ČT ke snímku možného útočníka z Petrohradu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

„Souvislost mezi schůzkou Vladimira Putina s Alexandrem Lukašenkem bych neviděl,“ nevnímá jako příčinu útoku specialista na Rusko Libor Dvořák aktuální přítomnost ruského prezidenta Vladimira Putina v Petrohradu. Varuje však, že by se mohl do Ruska vrátit terorismus.

„Musím znovu předestřít, že se pohybujeme na teritoriu spekulací. Musíme si uvědomit jednu věc, že prezident Putin až obsedantně tvrdívá, že hodlá bojovat proti islámskému terorismu hned za ruskými hranicemi. Je to tak, že i Rusko má své bojovníky Islámského státu,“ dodal. Podle jeho slov se nyní Putinovi může vracet jeho angažmá v Sýrii. 

Česká konzulka Jana Cimbolincová pak v telefonickém spojení uvedla, že podle předběžných informací mezi oběťmi ani zraněnými žádní cizinci nejsou. Redaktor Jiří Just ve svých slovech dodal, že v Moskvě je situace poklidná, žádná zpřísněná bezpečnostní opatření nezaznamenal. „Moskevské metro žije obyčejným životem, jako by se žádný útok v Petrohradě nestal,“ řekl Just. 

K výbuchu podle všeho došlo v tunelu mezi stanicemi, strojvůdce však dojel až do nejbližší stanice, čímž podle mnohých zabránil ještě větší panice. 

Zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín pak ve vysílání uvedl informaci i o nově nalezené nevybuchlé náloži ve stanici metra Náměstí povstání. Zároveň dodal, že na místo výbuchu metra se chtěl přijet podívat i sám Vladimir Putin, což mu však ochranka nedoporučila. 

Bývalý konzul v Petrohradě Vladimír Votápek se pak vyjádřil k osobě předpokládaného pachatele, jehož podobu prý zachytily videokamery v prostorách petrohradského metra. Na snímcích, které publikovala některá ruská média, je štíhlý muž s plnovousem, v černém kabátu a s černou pokrývkou hlavy. „Muž vypadá islámsky, kavkazsky,“ podotkl Votápek. 


Pravděpodobný pachatel bombového útoku v petrohradském metru. Snímek z bezpečnostní kamery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…