Může se stát: Tomáš Pitr přijede do ČR a policie ho nechá jít

03.02.2012 7:30

Podnikatele Tomáše Pitra převezou čeští policisté a zástupci ministerstva spravedlnosti ze švýcarské vazby do Česka. Akce bude podléhat utajení a budou přijaty přísné bezpečnostní opatření. Kontroverzní podnikatel ale po převozu do vlasti může klidně skončit na svobodě. Zjistil to deník Právo.

Může se stát: Tomáš Pitr přijede do ČR a policie ho nechá jít
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Česká republika čeká na rozhodnutí švýcarské justice o Pitrově žádosti o azyl, tu imigrační úřad před třemi měsíci zamítl. Verdikt má být znám během pár dnů nebo týdnů. Pitr ale bude mít ještě poslední možnost odvolat se k nejvyššímu spolkovému federálnímu soudu.

Pitr je stále ve Švýcarsku. Česká policie už plánuje převoz

„Pochopitelně vždy, kdy vydávací řízení spěje ke svému konci nebo je jako v tomto případě již pravomocně skončeno, policie činí přípravy k převozu vydávané osoby. Nicméně pan Pitr je stále ve Švýcarsku, dnes dopoledne jsme s ním mluvil,“ řekl Právu Pitrův právník Jan Křivánek.

Pitr utekl z České republiky před pěti lety, za daňové úniky z 90. let mu hrozí až pět let ve vězení. Švýcarská policie ho zatkla v alpském Svatém Mořici, od té doby strávil ve vazbě rok a půl.

Pražský městský soud minulý rok v listopadu povolil Pitrovi obnovu procesu. Pokud bude mít odvolací vrchní soud v Praze stejný názor, Pitr přestane být v pozici odsouzeného.

Pokud Pitr nebude vzat do vazby, zůstane volný až do výsledku nového procesu

„Pokud by Vrchní soud v Praze potvrdil naše rozhodnutí o povolení obnovy procesu, pak bychom museli rozhodnout o zrušení původního zatykače a zvážit případné vydání nového, protože by už nebyl pravomocně odsouzen, nýbrž jen stíhán,“ řekl deníku Právo soudce Tomáš Drudík z pražského městského soudu.

Podle zjištění Práva by to ovšem neovlivnilo rozhodnutí Švýcarů vydat Pitra zpátky do České republiky.

Do Švýcarska by musela být poslána nová žádost o vydání. Tentokrát by se nejednalo o výkon trestu, ale jen o trestní stíhání. Zpátky v Česku by se muselo znovu rozhodnout o uvalení vazby na Pitra. Pokud by se tak nestalo, byl by podnikatel volný až do výsledku nového procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…