Můžeme přidávat, pokud máme peníze, uvedl na čtyřiadvacítce Jiří Pospíšil. ČSSD vzkázal, že rozhazovat umí dobře

13.01.2021 22:16

V komentovaných Událostech ČT 24 diskutoval europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Tématem bylo rozšíření přídavků na děti, které ministerstvo plánuje. Podle Pospíšila jde o součást volební kampaně sociální demokracie a celé zvyšování považuje za pochybné.

Můžeme přidávat, pokud máme peníze, uvedl na čtyřiadvacítce Jiří Pospíšil. ČSSD vzkázal, že rozhazovat umí dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda pražské krajské organizace TOP 09 Jiří Pospíšil

Vláda koncem loňského roku poslala do Poslanecké sněmovny návrh na zvýšení přídavků na děti o 26 procent s tím, že na ně nově dosáhnou rodiny s příjmem do 3,4násobku životního minima. Hovoří se ale o tom, že zvýšení, vzhledem k nízkému životnímu minimu dětí, rodinám příliš nepomůže. 
 
„Blíží se volby a sociální demokraté se tradičně jali rozhazovat peníze. Bohužel tentokrát rozhazují peníze, které nemáme a které budou muset naše děti jednou splatit! Plytká diskuze Jany Maláčové “kde na to vezmeme” se přeměnila v “můžete za to vy!” Asi to přehazovaní odpovědnosti chytli od svého koaličního partnera...“ informoval po vysílání Jiří Pospíšil na sociální síti. 
 
 
A o co šlo konkrétně? Pospíšil v pořadu řekl, že je správně, že by každý chtěl přidat více peněz sociálně slabším jedincům, ale můžeme přidávat, pokud máme peníze. „Ale tahle vláda totálně destruovala veřejné finance v této zemi, schodky 300 miliard korun nebyly nikdy v historii, ani v dobách největší ekonomické krize. Je to v zásadě součást volební kampaně sociální demokracie,“ uvedl Pospíšil s tím, že sociální demokraté v kampani vždycky rozhazují peníze. 
 

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí
„Ale teď bohužel rozhazují peníze, které nemáme. Je třeba říci lidem ano, zvýší se sociální výlohy pro děti, ale ty děti to jednou budou muset zaplatit. Ty děti budou mít vyšší dluh, to znamená, že dostanou peníze na dluh a s úroky, až jednou budou dospělí, tak je budou platit. To je bohužel realita,“ řekl Pospíšil. 
 
V reakci na jeho názor dostala slovo ministryně Maláčová. „Vaše koaliční strany vašeho volebního projektu velkým dílem přispěly k zadlužení země. To snížení daní pro nejbohatší ve výši sto miliard korun tu budeme splácet opravdu dlouho,“ řekla ministryně Maláčová. 
 
Na její slova Jiří Pospíšil jen upozornil, že TOP 09 nehlasovala pro zrušení superhrubé mzdy. „Já reprezentuji TOP 09 a my jsme pro nízké daně, pokud na to má stát peníze,“ uzavřel. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…