Můžeme zvládnout 200 až 300 žádostí o repatriaci, předpokládá Kmoníček

02.10.2014 17:58

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se ředitel zahraničního odboru české prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček vyjadřoval k aktuálním tématům. Jedním bylo slyšení Věry Jourové (ANO) v Evropském parlamentu a druhým další žádost o repatriaci krajanů z Ukrajiny.

Můžeme zvládnout 200 až 300 žádostí o repatriaci, předpokládá Kmoníček
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Tříhodinové grilování Věry Jourové bylo podle Kmoníčka opravdu grilováním. „Doufejme, že odvedla opravdu to, co jsme od ní čekali. Teď už to je v rukou europoslanců,“ uvedl v ČRo Kmoníček.

Od Jourové očekával vysokou úroveň angličtiny a dobrou přípravu. Obojí se jí prý podařilo splnit. „Já se domnívám, že Evropský parlament bude svým způsobem hledat jednoho či dva kandidáty, které by neschválil, aby prokázal náročnost schvalovacího řízení,“ předpokládá Kmoníček. Nedodal, zda by se to mohlo vztahovat na Jourovou.

Prezident musí kvůli krajanům na Ukrajině sjednotit názory ministerstva zahraničí a vnitra

Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu pak mluvil o další žádosti o přesídlení krajanů na Ukrajině, kterou ve čtvrtek obdržel prezident Miloš Zeman.

„Prezident se zasadí o sjednocení názorů mezi ministerstvem vnitra a ministerstvem zahraničí. Z toho zaznívají střídavě hlasy, že nikdo o návrat do vlasti nežádá. Pak se ti samí lidé obrací na Hrad s úplně opačným názorem. Já se v tom snažím připravit pozici pro pana prezidenta, aby se mu podařilo dojednat smír mezi ministerstvy,“ vysvětlil šéf zahraničního odboru.

Můžeme zvládnout 200 až 300 žádostí o repatriaci

Kmoníček předpokládá, že se o české občanství přihlásí několik set lidí. U nich se bude žádost individuálně posuzovat. Bude se to prý dělat prostřednictvím ambasády na Ukrajině.

„Střízlivý odhad vychází z politické vůle a nevůle na naší politické straně a volných prostředků z rozpočtu. Mohlo by to být 200 až 300 lidí. To je číslo, které by mohlo být technicky i manažersky zvládnutelné,“ předpokládá Kmoníček. První část lidí by se do Česka mohla dostat ještě někdy v tomto roce.

Výzvami k rušení sankcí hledáte cestu, jak konflikt rychle ukončit

Kmoníček se také vyjádřil k výzvám na zrušení sankcí, se kterými vystoupil Miloš Zeman. „Vyzýváním k rušení sankcí vyzýváte k deeskalaci napětí. Znamená to hledat cestu, jak konflikt ukončit poměrně rychle, aby nedošlo k další eskalaci napětí, ke kterému by mohlo dojít 26. října během voleb na Ukrajině,“ upozornil šéf hradního zahraničního odboru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…