My jsme dvojkař, Chorvatsko čtyřkař. A my se od něj budeme učit? Stanjura z ODS nechápal

30.11.2016 23:02

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Volný (ANO), předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) a šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura svedli ve středečních Událostech, komentářích České televize další bitvu o elektronickou evidenci tržeb. Stanjura se do kolegů ve studiu pustil opravdu zostra. Volný mu na oplátku vmetl do tváře, že ODS prosazovala registrační pokladny, což ale nebyla pravda.

My jsme dvojkař, Chorvatsko čtyřkař. A my se od něj budeme učit? Stanjura z ODS nechápal
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Ačkoli projekt EET startuje už za několik hodin, především koaliční poslanci dnes přicházeli s výjimkami pro různé skupiny podnikatelů, např. těch nejmenších podnikatelů, kteří mají obrat tisíc korun denně. Podle Volného ale nejde o výjimku v pravém smyslu, nejmenší živnostníci jen budou mít možnost odvést daň paušálně.

Těmito slovy pan Volný rozčílil Václava Votavu. „Dnes bylo názorně vidět, že se otevřela Pandořina skříňka, v tom už se dnes nikdo nemůže vyznat, to je zmatek nad zmatek,“ rozohnil se Votava. EET by se podle jeho názoru měla vztahovat na co nejširší skupinu podnikatelů, bez výjimek.

Pak dostal slovo Stanjura a pustil se do obou pánů najednou. „Já myslím, že jsme to všichni viděli. Jedním slovem chaos. Chaos, chaos a samý chaos,“ řekl. „To, co říká hnutí ANO, je marketingový trik. Vám vůbec nejde o nejmenší podnikatele. To paušální placení daní v této zemi využívá asi 40 tisíc lidí, zatímco EET se týká asi 600 tisíc lidí. Vy nabízíte lidem, kteří v podstatě neplatí daně, aby je platili. Pokud má někdo obrat tisíc korun denně, tak by platil daně asi 22 tisíc korun, ale daňová sleva na poplatníka činí 24 tisíc korun, takže ti lidé jsou v minusu,“ pokračoval v kanonádě Stanjura.

Volný chtěl ihned vrátit úder. „Vy jste v této zemi vládli s přestávkami pětadvacet let a neudělali jste nic. Vy jste mluvili o registračních pokladnách, jaká je to skvělá věc, a dnes protestujete proti EET,“ rozčiloval se Volný.

Stanjura si to však nenechal líbit. „Ale vy tady lžete. Elektronické pokladny chtěla zavést socialistická vláda s odloženou účinností – váš koaliční partner – a my jsme je zrušili, když jsme vyhráli volby. A vyhráli jsme je i proto, že jsme slíbili, že to zrušíme,“ připomněl.

Na EET považuje za vůbec nejhorší, že každý podnikatel je brán jako sprostý podezřelý. „Ten systém je založen na tom, že všichni jsou sprostí podezřelí a tito sprostí podezřelí se mají každou chvíli vyviňovat před finančními úřady z toho, že nic neprovedli,“ rozčiloval se dál Stanjura.

V tu chvíli si znovu vzal slovo Votava a Stanjurovu kritiku odmítl. Prý jsme poslední zemí střední Evropy, která zavádí EET, v jiných zemích jsou na to zvyklí jako na nástroj na podnikatele, kteří neplatí daně. „Já věřím tomu a chci tomu věřit, že ten projekt bude fungovat,“ řekl Votava s tím, že mu jde o narovnání podnikatelského prostředí.

Volný před kamerami uznal, že v Chorvatsku skončilo mnoho hospod, ale podle poslance hnutí ANO to byli podnikatelé, kteří do té doby moc neplatili daně a začali se bát. Takže zrušili svou starou restauraci a začali v novém podniku poctivěji. Tím opět rozčílil Stanjuru. „Ale to není žádná pravda, podívejte se na výběr daní, který se nezvýšil. To je, jako když se chce dvojkař ve škole naučit něco od čtyřkaře,“ kroutil hlavou Stanjura. Oním úspěšným dvojkařem je Česká republika, zatímco ekonomickým čtyřkařem je Chorvatsko. Podporuje proto co nejrychlejší zrušení EET. „Zrušit to bez výjimek a bez náhrady,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…