My také obchodujeme s Čínou. A nebrání nám to mluvit o lidských právech, vykládal americký velvyslanec

02.11.2014 13:06

Spojené státy mají silné ekonomické vztahy s Čínou, to jim ale nebrání mluvit o porušování lidských práv tamním komunistickým režimem. V reakci na aktuální debaty v Česku to v rozhovoru pro ČTK řekl nový americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro. Připustil také, že některá vyjádření českých představitelů k Rusku a jeho postupu na Ukrajině vzbuzují v USA pochybnosti. Je však přesvědčen, že velká většina Čechů se poučila z nedávných dějin a proruská je jen malá část z nich.

My také obchodujeme s Čínou. A nebrání nám to mluvit o lidských právech, vykládal americký velvyslanec
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Schapiro tento týden vystoupil na setkání Asociace pro mezinárodní otázky se svou první veřejnou přednáškou v Česku, kterou věnoval česko-americkým vztahům 25 let od pádu komunismu. Opakovaně v ní zdůraznil význam obhajoby lidských práv a demokracie v Česku a roli exprezidenta Václava Havla při prosazování těchto myšlenek. Havel podle něj přitom automaticky nezavrhoval politické nebo obchodní kontakty se zeměmi a vůdci, "kteří nebyli dokonalí", nepřekročitelným imperativem pro něj ale bylo mluvit o politických vězních a dalších problémech těchto států.

Kontroverzní vyjádření českých představitelů

To samé podle Schapira platí i pro Spojené státy. "Naše země má silné ekonomické vztahy s Čínou, ale to není v rozporu s tím mluvit o lidských právech, když se setkáváme se s Číňany a když sledujeme, co se v Číně děje. Ale americká politika bude vždy upozorňovat na porušování lidských práv, budeme mluvit o individuálních případech v Číně, a to velmi otevřeně," řekl ČTK.

Velvyslanec přiznal, že sleduje současné debaty v Česku o pokračování v odkazu Havlovy politiky obhajoby lidských práv, o němž se diskutuje zejména v souvislosti s přístupem vlády a prezidenta Miloše Zemana ke komunistické Číně. Kontroverzní vyjádření českých představitelů v nejlidnatější zemi světa ale jako diplomat cizí mocnosti hodnotit odmítl. "Prezident je hlavou státu, nemusí však nutně dělat zahraniční politiku. Mně nepřísluší, abych českou zahraniční politiku rozebíral," poznamenal bývalý americký elitní právník, který je v Česku od srpna.

Razantní akce je zapotřebí

Vyjádřil se nicméně k někdy rozporným postojům představitelů Česka k Rusku. Na jednu stranu velmi ocenil to, že se Praha připojila k západním sankcím vůči Moskvě kvůli jejímu angažmá v ukrajinské krizi. "Ale je pravda, že když slyšíme od lídrů slova, která si odporují, je to důvodem pro znepokojení. Nejen z důvodu toho, že nevíme, jaká je skutečná pozice, ale také proto, že to někdy nahrává propagandě (ruského prezidenta Vladimira) Putina, o němž se domnívám, že se snaží vrazit klín mezi evropské země, a který využívá každou příležitost, aby řekl: podívejte se, na Západě jsou země, které si nemyslí, že je zapotřebí razantní akce," uvedl Schapiro.

"Razantní akce je zapotřebí, a to všech zemí společně," zdůraznil ambasador. "Já doufám, že bude pokračovat a že v budoucnu budou poselství od každého jasná a pevná," dodal. Většina Čechů, s nimiž se setkal, si podle velvyslance v souvislosti s děním na Ukrajině pamatuje na ponaučení z roku 1968 a z dob studené války. "Jsem přesvědčen, že tady je jen velmi malá minorita lidí, kteří jsou proruští," podotkl.

V rozhovoru připomněl i chystanou poctu pro Havla, kterému americký Kongres tento měsíc odhalí bustu, a obdiv Američanů k zemřelému disidentovi, dramatikovi a státníkovi. Havla Schapiro označil za "statečnou a heroickou postavu" a Američané podle něj obdivují odvážné lidi. "Fascinuje nás i proto, že byl současně skromný a neokázalý. U Američanů rezonuje to, že zůstával obyčejným člověkem a že jeho život vedly ideály a idealismus," konstatoval velvyslanec s tím, že stejné ideály jako Havel považují za důležité i sami Američané.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …