My v ČT nelžeme! sekl Jakub Železný. Vzal papír a začal vymáhat politiku

30.09.2020 11:20

Moderátor Jakub Železný v úterních Událostech, komentářích na ČT jen těžko vydýchával slova ministra Tomáše Petříčka o vztazích s Čínou. Předčítal mu Listinu práv a svobod a nechápal, proč musíme uznávat politiku „jedné komunistické Číny“, když jsme se komunismu před třiceti lety zbavili. Miloš Vystrčil, další účastník debaty, se ohrazoval proti tomu, že by jednal za zády prezidenta v rekonvalescenci a na závěr vyzval Evropskou unii, aby se kromě demokracie v Maďarsku zajímala také o demokracii v České republice.

My v ČT nelžeme! sekl Jakub Železný. Vzal papír a začal vymáhat politiku
Foto: Screen ČT24
Popisek: ČT nelhala. To si vyprošuji. Jakub Železný se rozčílil na Miloše Vystrčila

U prezidenta Miloše Zemana se konala porada o české zahraniční politice. Té se neúčastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil, jak prezident již dopředu avizoval, kvůli jeho cestě na Tchaj-wan, která proběhla i přes nesouhlas ostatních nejvyšších činitelů včetně ministra zahraničí.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček navíc po jednání před novináři vyvolal rozruch svými slovy, že Vystrčil se naopak snažil svolat schůzku nejvyšších ústavních činitelů bez prezidenta Zemana v době, kdy byl hospitalizován se zlomenou rukou.

Moderátor Jakub Železný se nejprve posměšně vyptával ministra Petříčka, co je to za setkání nejvyšších ústavních činitelů, když tam chyběl předseda Senátu, v ústavní hierarchii číslo 2 po prezidentovi. Petříček to označil za rozhodnutí prezidenta, on sám Senát opomíjet nehodlá, plánuje se účastnit i jednání jeho zahraničního výboru, vedeného senátorem Fischerem.

„A nenapadlo vás tam třeba nejít?“ ptal se důrazně Železný. Ministr se snažil vysvětlit, že na jednání docházelo ke koordinaci české zahraniční politiky, což je pro něj důležité.

Moderátor se raději obrátil na hosta: „Vy jste říkal, a je to samozřejmě fakt, že to není schůzka nejvyšších ústavních činitelů, když vy tam nejste“. Na druhou stranu žádný předepsaný formát pro tato jednání není.

Miloš Vystrčil po telemostu spustil: „Musím vás opravit. Není pravda, že mě pan prezident odmítl pozvat. To vypadá, jako kdybych si o tu účast řekl a on to odmítl. A on mě zkrátka nepozval.“

CELÝ ROZHOVOR MŮŽETE SLEDOVAT ZDE

Druhou nepravdou pak podle Vystrčila je, že se pokoušel svolat schůzku bez prezidenta Zemana, když byl v rekonvalescenci. „Já jsem 18. srpna napsal dopis panu premiérovi a panu předsedovi Poslanecké sněmovny, ve kterém jsem se ptal na některé informace, které se týkají Běloruska, protože se mi zdálo, že nemám všechny informace, které bych jako předseda Senátu měl mít. A napsal jsem tam, že pokud by bylo třeba se kvůli tomu sejít, tak jsem ochoten tu schůzku zorganizovat. 19. srpna jsem dostal odpověď od pana premiéra, že ty informace dostanu a že žádná schůzka nebude,“ informoval Vystrčil. Takto prý byl spokojen a o žádnou schůzku už neusiloval.

Prezident si zlomil ruku 25. srpna, takže v době jeho dopisu v žádné rekonvalescenci nebyl. „To, co říkal předseda sněmovny Vondráček, to není pravda,“ zakončil své vyjádření.

Během hovoru také zmínil, že na šíření nepravd se podílela i Česká televize, což vytočilo moderátora Železného. „Nic nepravdivého jsme k tomu neříkali, to si vyprošuju,“ rozčiloval se. Pak se s Vystrčilem přeli, zda „odmítl pozvat“ a „nepozval“ znamená totéž nebo nikoliv.

Železný se Petříčka ptal, co se u prezidenta projednávalo o Tchaj-wanu a Číně a co se tam říkalo o nepřítomném předsedovi Vystrčilovi. Ten ujistil, že na našich vztazích s Čínou se nic nemění. Rovněž bylo potvrzeno, že se od Číny nenecháme ovlivňovat ve vztahu s Tchaj-wanem. A upozornil, že vláda je ochotná se bavit o hospodářské nebo vědecké spolupráci s Tchaj-wanem.

Vystrčil popsal jednání jako schůzku „činitelů vybraných panem prezidentem“ a připomněl, že v zápise ze schůzky je uvedeno, že jeho návštěva Tchaj-wanu nijak nenarušila vztahy s Čínou.

Jakub Železný se obrátil na Petříčka kvůli „politice jedné Číny“, jak se nazývá doktrína vztahu k Číně a Tchaj-wanu. „A já se ptám, a ne poprvé: Proč vlastně existuje taková politika? U suverénní a demokratické země, která se před třiceti lety zbavila komunismu, vůči komunistické zemi, která absolutně nesdílí naše hodnoty, a to, co ona sdílí, tak naopak odporuje našim zákonům, především Ústavě a Listině,“ načež „dotaz“ pokračoval citací z Listiny základních práv a svobod o tom, že stát je založen na demokratických hodnotách, které komunistická Čína rozhodně nectí.

Podle Petříčka nikdo nerozporuje, že Čína je diktatura. „Tak proč k ní máme mít politiku, která je její politikou,“ skočil mu moderátor do řeči. Petříček mu připomněl, že tuto politiku si ČR zvolila dobrovolně hned při svém vzniku v roce 1993. „Je to čínská politika,“ pokřikoval stále Jakub Železný. Výklad o historii česko-čínských vztahů jej příliš neuspokojil a obrátil se raději na Miloše Vystrčila, zda nemohl svůj názor projevit jinak.

„Já jsem se maximálně snažil dosáhnout nějakého kompromisu,“ trval na svém předseda Senátu, že prý už to říká poněkolikáté. Dal prý ostatním ústavním činitelům tři měsíce času, aby se „postavili za Jaroslava Kuberu“ a třeba vyzvali Čínu k odvolání velvyslance. Když se nesdalo, tak už nebyla jiná možnost, než „na Tchaj-wan jen, pokusit se narovnat záda a pokusit se narovnat hrdost České republiky“. Toto narovnání mělo spočívat v navázání spolupráce s demokratickou zemí a vzájemném ujištění, že sdílíme stejné hodnoty.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Vy jste kroutil hlavou,“ ukázal Železný na ministra Petříčka a žádal vysvětlení. Ministr vysvětlil, že i když má od dětství problémy s páteří, tak žádné „narovnávání zad“ v politickém smyslu nepotřebuje. Odmítl, že by Vystrčilova cesta byla nějakým převratným milníkem, protože vztahy s Tchaj-wanem se rozvíjely už před ní. „O žádné politické cestě se nemluvilo v posledních iks letech tolik jako o téhle cestě,“ namítl mu Železný, podle kterého snese srovnání snad jen návštěva Andreje Babiše v Bílém domě. Petříček jej ujistil, že naši zahraniční partneři to rozhodně nějak převratně nevidí.

Oba politici pak ještě stručně okomentovali nejnovější střet Maďarska s Evropskou unií, ve kterém figuruje i česká eurokomisařka Věra Jourová. Po jejích slovech pro německé noviny, že „maďarská demokracie je nemocná“ tamní premiér Viktor Orbán seriózně požádal o její odvolání.

Petříček Jourovou podpořil, dělá podle něj svou práci v Komisi dobře. Jen si myslí, že by si s Orbánem neměli posílat vzkazy přes média, ale spíše „zajít na kafe“. Železný pak Vystrčilovi připomněl, že řada hlasů z ODS je vůči Orbánovi vstřícná, tak jak se to prý slučuje s jeho „lidskoprávními apely“.

„Že se Evropská unie dívá, jakým způsobem je v členských zemích dodržována svoboda tisku, na tom nevidím nic špatného. Přivítal bych, kdyby se v tomto smyslu podrobněji podívala i na Českou republiku, a střety zájmů, které tu existují,“ doporučil předseda Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…