My vám to shodíme. Orbán poslal dopis do Bruselu

09.11.2020 14:51

Orbán může Evropské unii zavařit s fondem obnovy. Dle serveru mandiner.hu pohrozil, že pokud v podmínkách zůstane podmínka vlády práva, bude fond obnovy vetovat. Požadavek na dodržování vlády práva považuje Orbán za těžko definovatelný a nechce, aby se fondy rozdělovaly podle „subjektivních ideologických požadavků“. O vládě práva si dle něho rozhodnou Maďaři sami.

My vám to shodíme. Orbán poslal dopis do Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Dle Evropské rady se Německo předběžně dohodlo s europarlamentem na rozpočtu pro Evropskou unii na dalších 7 let a i na 750miliardovém fondu obnovy. Jenže podle serveru mandiner.hu hrozí, že vidle do úmluvy hodí maďarský premiér Orbán. Dle serveru zaslal dopis jak do Německa, které momentálně předsedá EU, tak dalším evropským lídrům. Pohrozil, že bude dohodu o rozpočtu vetovat, pokud by platby státům závisely na podmínce vlády práva.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

„Ačkoliv je Maďarsko ochotno spolupracovat, vzhledem k současnému vývoji nemůže poskytnout svůj hlas ke schválení fondu, jehož podoba byla dohodnuta v červenci,“ stojí dle serveru Euractiv.com v dopise, jenž údajně obdržela jak předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, tak předseda Evropské rady Charles Michel. Dle zdroje z EU, který uvádí agentura AFP, tento dopis dostali i v Portugalsku, které bude mít předsednictví po Německu.

S principem udělování fondů podle souladu s vládou práva souhlasili evropští lídři v červenci, když dohadovali právě fond obnovy. Ale následně byla dohoda kritizována v europarlamentu, podle europoslanců byla příliš obecná, aby dodržování vlády práva zajistila. Maďarsko a Polsko se proti tomuto principu vymezují. Tyto státy jsou také obviňovány, že maří nezávislost justice a podrývají pravidla pro migraci.

Dle Orbána je naopak princip „vlády práva“ příliš obecný. „Takovéto těžko definovatelné koncepty vytváří prostor pro politické zneužití a nesplňují požadavek právní jistoty,“ napsal dle serveru mandiner.hu a pohrozil, že pokud se nic nezmění, tak maďarská vláda bude muset odmítnout celý fond obnovy jako takový.

Dle Euractivu je zejména Německo popuzeno tím, že na této podmínce europarlament trvá, protože fond musí prý být odsouhlasen, zvlášť teď, když Evropa zažívá druhou vlnu covidu-19. A zástupci německého předsednictví už prý s europarlamentem jednají.

Podle maďarského vládního serveru About Hungary Orbán také řekl, že pro Maďarsko je vláda práva základem jeho demokracie, ale budou to Maďaři, kdo rozhodne, jak bude vláda práva ustanovena, a podotkl, že to jsou Maďaři schopní posoudit stejně jako všichni ostatní obyvatelé Evropy. Dle maďarského premiéra byla poslední zpráva o vládě práva z pera Evropské komise v Maďarsku vyhotovena na politickou zakázku, neopírala se o fakta a má sloužit jako prostředek pro ovlivnění demokratického procesu v členských zemích.

V tomto ohledu má Maďarsko oporu i v Polsku, kde tamní vláda také nechce připustit, aby finance z EU tekly podle dodržování vlády práva. Uvedl to maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který prohlásil, že jak pro Maďarsko, tak pro Polsko je nepřípustné, aby se evropské fondy rozdělovaly podle „subjektivních ideologických požadavků“. Varoval, že to vytváří prostor pro použití evropských dotací jako nástroje vydírání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…