Mým úkolem je odstrašovat, jen ať to ruští agenti vidí, říká litevský velitel

30.11.2018 11:56

Vzhledem k narůstajícímu napětí mezi Ruskem a Ukrajinou v Azovském moři se má Severoatlantická aliance na pozoru. Armády členských států si jsou vědomy, že Pobaltí bude jedním z nejslabších míst Aliance, pokud se Rusové rozhodnou provést útok vůči členským státům. Aliance proto dělá vše co může, aby Rusy od případného útoku odradila.

Mým úkolem je odstrašovat, jen ať to ruští agenti vidí, říká litevský velitel
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Estonsko, Lotyšsko a Litva, bývalé sovětské satelity sousedící s Ruskem, vědí, že budou jako první na ráně, pokud se ruský medvěd rozhodne udeřit směrem na západ. Armády těchto zemí se proto připravují na všechno. S pomocí svých kolegů z Aliance dávají najevo, že se v případě napadení hodlají bránit.

Své odhodlání bránit svou zemi demonstrovali Litevci a jejich spojenci v NATO, včetně českých vojáků, v polovině listopadu ve výcvikovém prostoru Pabradé a v nejbližším okolí. O cvičení informuje server iHNed.cz.  Cvičení v okolí vývcikového prostoru probíhalo po dohodě s obyvateli regionu. I oni by prý měli vidět, že jsou jejich vojáci připraveni bránit svou zemi.

„Děláme to už léta, že některá cvičení přesahují do civilního prostoru. Nevadí, že nás u toho mohou vidět, naopak, mým úkolem je přece odstrašovat, tak to dělám,“ odpovídá velitel brigády, plukovník Mindaugas Steponavičius, na otázku, zda nevadí, že jeho jednotky mohou v klidu pozorovat i ruští agenti.

Litevci, ale i Lotyši a Estonci mají strach, že by v jejich zemích mohla zakořenit ruská propaganda, která by mohla občany Pobaltí přesvědčit, že jim NATO stejně nepřijde na pomoc, pokud budou napadeni, takže nemá smysl být členským státem NATO. Vlády pobaltských států proto na nic nečekají a výrazně zvedají své výdaje na obranu.

Naproti tomu Česko v této snaze prozatím zaostává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…